Jarní fotopříběh: Toulání středohořím a Poohřím
Všechny fotografie: Dalibor Marounek

Jarní fotopříběh: Toulání středohořím a Poohřím

2. 5. 2022

Jaro mám hrozně rád, příroda se probouzí, vše ožívá a jako amaterský mykolog tohle období miluji, protože rostou druhy hub, které rostou krátce jen v jarních měsících a v ostatních měsících roku se s nimi už nesetkáte.

Jsem ze Severních Čech a mám svůj kraj rád, nejradší se toulám kolem Ohře a v Českém středohoří. Když sleze sníh, vyrážím do přírody každý týden, zimní druhy hub končí, těch v zimě moc neroste, hojná je jedlá a léčivá penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) a hlíva ústřičná (Plerotus ostreatus), s těmi se lze ještě setkat v březnu jako třeba s nádherným ohnivcem rakouským (Sarcoscypha austriaca), ten vyrůstá rovněž v zimních měsících a růst končí na jaře.

Na jaře v dřevním opadu můžeme nalézt další krásný ohnivec (Microstoma protracta) nebo urničku pohárovou (Urnula craterium), oba druhy jsou vzácné a jsou uvedeny v Červeném seznamu jako ohrožené druhy, nález vždy potěší. Ve smrčinách vyrůstá další vzácná houbička - ušíčko černé (Pseudoplectania nigrella).

Občas vyfotím i pěknou kytičku, málokdo ví, že houby parazitují i na květinách, příkladem je třeba hlízenka sasanková (Dumontinia tuberosa), která parazituje na kořenech sasanky jarní, další houbička parazit vyrůstá na starých lískových jehnědách - jehnědka lísková (Ciboria coryli). Jedná se o malé několika milimetrové plodničky a k focení je potřeba makroobjektiv nebo předsádky na objektiv.

K prvním jarním houbám patří jedlá kačenka česká (Verpa bohemice), objevující se koncem března, roste nejčastěji v porostech jasanů a topolů, její růst je krátký, zhruba měsíc. Po kačenkách nastupují další houby, výtečné a velmi ceněné smrže. Těch je několik druhů a jejich růst je vázán na růžokvěté stromy a keře, třešeň, jabloň, trnku, šípek, ale i osiky a topoly.

Letošní jaro bylo zatím suché, ale z prověřených míst se mi smrže i kačenky podařilo nalézt. Ne sice ve velkém množství, ale nálezy potěšily a pokrmy z nich byly vítaným zpestřením jídelníčku.

Přikládám pár fotografií z jarního toulání po severních Čechách.

 

 

fotografování příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.