Před 35 lety naposledy
vystoupil král Elvis Presley

Před 35 lety naposledy
vystoupil král Elvis Presley

26. 6. 2012

Před 35 lety, přesně 26. června 1977, se v aréně Market Square v Indianapolisu před osmnácti tisíci diváky konal poslední koncert amerického rokenrolového krále Elvise Presleyho. V té době mu zbývaly již necelé dva měsíce života.

Život Elvise Presleyho byl ztělesněním amerického snu. Pocházel z nuzných poměrů, chtěl se stát elektrikářem, ale svým zpěvem doslova dobyl svět. Směs country a blues v podání bílého Jižana s černošským hlasem přinesla něco, co v populární hudbě do té doby nebylo. Presley získal obrovský úspěch i bohatství, za svého života prodal na 600 milionů desek. Jeho hity jako Love Me Tender či Loving You doslova zlidověly.

Divoký životní styl a osobní problémy se však postupně začaly projevovat na jeho zdraví i soukromém životě. Rozpadlo se mu manželství, pravidelně bral utišující i povzbuzující léky, přejídal se a nezřízeně pil. Pomalu se začal proměňovat ve svou vlastní karikaturu. Na posledním koncertu už na něho byl smutný pohled – měl problémy s pohybem, dechem i texty písní.

V úterý 16. srpna 1977 byl ve věku 42 let nalezen snoubenkou Ginger Aldenovou mrtev na podlaze koupelny ve svém domě nazvaném Graceland v Memphisu. Mnozí lidé věří, že zemřel na předávkování drogami. Oficiální verze se však přiklání k tomu, že příčinou smrti byl srdeční infarkt způsobený celkovou vyčerpaností organismu.

Po smrti Elvise Presleyho se jeho sídlo Graceland proměnilo v muzeum a stalo se druhým nejnavštěvovanějším domem v USA hned po Bílém domě. Každoročně se sem sjíždějí davy fanoušků, Elvisovi napodobitelé a dvojníci. Presleyho písně se stále hrají a vycházejí a mnozí lidé dodnes věří, že nezemřel a jednou se vrátí.

výročí zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...