Palačinky s jablečnou rozvářkou

Palačinky s jablečnou rozvářkou

6. 4. 2015

Na novém pracovišti jsem se seznámila dívkou o pár let mladší než já a ještě svobodnou. Bydlela u maminky, a tak měla o jídlo postaráno. Vyprávěly jsme si, co kdo má rád a co zajímavého doma jíme. Vzpomněla jsem si na palačinky s jablečnou rozvářkou, které moje rodina zbožňovala.

Miluška, jak se dotyčná dívka jmenovala, nevěděla, co to je. Tak jsem ji pozvala na večeři. Bydlela nedaleko, nebyl  to problém. Dostala dvě velké palačinky a nestačila se oblizovat. „ Až zas budeš dělat palačinky, tak se nechám pozvat“, řekla. Potěšilo mne, že jí chutnalo, a tak jsem ji  pokaždé, když jsem palačinky dělala, neopomněla pozvat.

Je to docela jednoduchý recept, který vám prozradím.

Palačinky:

Do 1/2  litru mléka rozšleháme 1 vejce, přidáme špetku soli (nesladíme, připalovaly by se) a vmícháme tolik hladké mouky, abychom získali polotekuté těsto, asi  necelý 1/2 kg. Pečeme na teflonové pánvi bez tuku tenkou vrstvu. Jsou rychle hotové, nejsou mastné.

Poznámka: když budete při lití těsta používat stejnou naběračku, budou všechny stejně silné.

Náplň:

Předem oloupeme asi ½kg jablek, zbavíme je  jadřinců a podlijeme trochou vody. Vaříme, až se jablka rozvaří a jsou zahuštěná, aby nám nevytekla. Přepasírujeme je přes síto a teprve nyní osladíme, přidáme trochu citronové šťávy, kdo má rád, i špetku skořice. Vychladlou rozvářkou plníme palačinky a navrch zdobíme šlehačkou nebo rozetřeným sladkým tvarohem.

Je to velice osvěžující. Jablečnou rozvářku si můžete připravit na podzim i do zásoby z jablek, která by nepřežila uskladnění. Musíte ji zavařit bez cukru, aby nekvasila ve sklenici. Vydrží i několik let.

recepty
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%