Slavný pohádkář Hans
Christian Andersen

Slavný pohádkář Hans
Christian Andersen

2. 4. 2015

Nejslavnějším pohádkářem byl dánský spisovatel Hans Christian Andersen, který se narodil před 210 lety 2. dubna 1805. Napsal na 150 pohádek, jež byly přeloženy do více než stovky jazyků a inspirovaly další autory knih, baletů i filmů. K nejznámějším Andersenovým příběhům, které jsou často smutné a drsné, patří Malá mořská víla, Císařovy nové šaty, Ošklivé káčátko, Sněhová královna či Princezna na hrášku. Výročí jeho narození se slaví jako Mezinárodní den dětské knihy. 

Hans Christian Andersen, který psal i romány, divadelní hry, básně a cestopisy, pocházel z chudých poměrů a brzy si musel začít sám vydělávat. Proto odešel jako 14letý z rodného Odense do Kodaně, kde se mu podařilo získat místo zpěváka v divadle, jehož ředitel mu později vyjednal zaplacení střední školy. Už jako student začal Andersen psát příběhy a zřejmě tehdy napsal i jednu ze svých prvních pohádek Lojová svíčka. Příběh smutné svíčky, která se trápí smyslem své existence a její krásu jí pomůže objevit až křesadlo, byl objeven až v roce 2012. 

Hans Christian Andersen, jehož první kniha pohádek v roce 1835 se ještě velmi špatně prodávala, zemřel 4. srpna 1875 v Kodani. V době úmrtí však již byl uznávaným spisovatelem i v cizině.

pohádky spisovatelé
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.