Duben, nebo jenom Apríl?

Duben, nebo jenom Apríl?

31. 3. 2015

Věřte, nevěřte, ale raději věřte! Kam se to aprílování vytratilo? Zná ještě dnešní mládež pojem "vyvést někoho aprílem"? Již dlouho jsem to neslyšel. S datem 1. dubna mám spojeny zejména tři milé příhody.

Příběh první

Při pohledu z okna paneláku jsem prohlásil: „Jaro už je tady!" A moje žena Danka mi od kuchyňské linky odpověděla: „Jarouš? A kterej?"

Věřte, nevěřte, ona mi dobře rozuměla. Poznal jsem to podle toho, jak se culila. Byla to její typická reakce, kterou obohacovala všední dny našeho společného života. Tak jsme se tomu zasmáli a čekali dále ještě pár týdnů na jaro i na návštěvy několika Jaroušů.

Moje žena již dávno nežije a stále mi chybí. Občas, ve špatné náladě, brouzdám okny internetu a pátrám po něčem hezkém, co by mě trochu potěšilo. A tak jsem nedávno objevil tyto stránky magazínu i60. Snad jsem podvědomě hledal virtuálně spřízněné duše při společném očekávání příchodu jara. Poštěstilo se mi. Narazil jsem na překrásnou poezii, zejména v citlivém ženském podání, ale i na milý humor u obou pohlaví. Dokážete přenést své upřímné pocity i na úplně cizího človíčka a já vám všem i redakci děkuji za vlídné přijetí.

Příběh druhý

Vzpomínám, jak moji synové Libor a Tomáš vyrobili doma tajně ceduli, a když na mne ve škole čekali, až mi skončí vyučovací hodina, pověsili ji u nás v kabinetě: 

PROSÍME NEŠLAPEJTE NA ZEM!

Věřte, nevěřte, našli se kolegové, kteří se nad tím pohoršovali. Někteří jen diskutovali, jestli by správně nemělo být "nešlapte na zem", anebo jestli za slovem „Prosíme" nechybí čárka. Ale jiní se i doopravdy zlobili. „Co je tohle zase za blbost, jak asi máme chodit? To máme snad létat?" Uklidňoval jsem je: „Neberte si to tak, vždyť to měl být jen apríl."

Příběh třetí

V dubnu se narodili můj syn Tomáš i boxer Dingo. Oba dva s báječným smyslem pro humor. Jednou mě takhle Dingo venčil a kousek před námi šel milenecký párek. Zavěšeni do sebe se také venčili na cestičce mezi stromy v parku. Najednou se Dingo rozeběhl a ve velké rychlosti se svými 35 kg jim to napálil do nohou. V tu ránu se na zemi váleli všichni tři. Dingo se postavil na nohy jako první, ale zůstal u nich. S vyplazeným jazykem se jim tlemil a pobaveně čekal, co tomu řeknou. Mezitím jsem k nim došel a snažil se omlouvat.

Ale věřte, nevěřte, oni se navzájem oprašovali a smáli se také! „To nic, vždyť je přece apríl!" Pak se políbili, vzájemně jsme se představili, podali si ruku a pac. Tu dubnovou procházku jsme dokončili ve čtyřech a bylo nám dobře.

Jenomže ve stejné dny jako Tomáš a Dingo (20. a 22. dubna) se narodili také Hitler a Lenin. Podivné, tedy ve stejných znameních zvěrokruhu...

Co vy na to, pánové hvězdopravci? To, co světu předvedli, nebylo veselé, ani jako černý humor. A už vůbec to nebyl jednodenní apríl. Bohužel. Kdy se vloudila chyba v postavení planet? Ve dnech narození těch dvou masových vrahů anebo mých veselých kluků Toma a Dinga?

Bohudík mezi námi stále ještě existují kouzelná stvoření, která se, spolu s námi, dokážou zasmát i psině, byť se stala jejím terčem.

Jsem pro rehabilitaci aprílování. Vtipálkové na ministerstvu školství vědí, jak na to. Zdály se vám některé otázky v testech státních maturit z českého jazyka hloupé a nejednoznačné? Tak to autorům promiňte. Pro příští rok už pan ministr slíbil testy na duben, letos to jen nestihli. To víte, vědecky tak náročné dílo nešlo poprvé urychlit.

Test pro maturanty - ČJ, nižší stupeň náročnosti

(Můj návrh – psáno do šuplíku v roce 2011 po prvním experimentálním kole státních maturit, později zveřejněném na internetu)

Slovo April správně znamená:

1. Jméno antického boha vína a nespoutaného veselí
2. Název měsíce dubna v angličtině, němčině a slovenštině
3. Nejapný (i japný) žert na úkor někoho jiného

Duben je rozmarný a krásný jako Žena. Tu zahřeje, tu drobet ochladí. Potěší, poněžní, občas i pokropí slzičkami. Ale stále okouzluje a inspiruje. A to nejen ve výtvarném umění, ale i v poezii a humoru všedního dne. HAF!

 

 


Apríl
Hodnocení:
(5 b. / 2 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.