V Česku se chystají veřejná
pozorování zatmění Slunce

V Česku se chystají veřejná
pozorování zatmění Slunce

19. 3. 2015

Částečné zatmění Slunce, které nastane 20. března, budou moci lidé pozorovat z celého území České republiky. V řadě měst se chystají veřejná pozorování na hvězdárnách i na jiných místech, například před školami nebo na náměstích. Počasí má být v pátek polojasné, je tedy slušná šance zatmění spatřit. Bude ovšem nutné použít ochranné pomůcky.

Chraňte si oči

V Praze začne úkaz v 9:37, maximální fáze nastane v 10:45 a skončí v 11:57. V Česku se časy budou lišit v minutách. Čím více na západ, tím dříve se zatmění odehraje. „Například v Plzni zatmění nastane už v 9:35, zatímco v Ostravě začne až v 9:41 a skončí tak až dvě minuty po poledni. Úkaz je vidět pouhým okem, ale k pozorování je třeba použít filtr,“ upozornil mluvčí Astronomického ústavu Akademie věd ČR Pavel Suchan.

Půjde o největší zatmění Slunce nad územím Česka, viditelné mezi roky 2011 až 2026. Měsíc při něm zakryje přes 74 procent slunečního disku. Vzácnější je úplné zatmění Slunce, které pro jedno místo na Zemi statisticky vychází jednou za 400 let.

Pozorovat zatmění pouhým okem je nebezpečné, nevhodné jsou i sluneční brýle. Lidé si na hvězdárnách mohou koupit speciální brýle, použít mohou také svářečské sklo hustoty 13 nebo 14. Nebezpečné by podle Suchana bylo pozorování i skrz starou disketu nebo jakékoliv barevné folie z různých desek. Filtr se musí přidat i k dalekohledu. Pokud lidé nemají podle očního lékaře Jaroslava Polišenského ochranné prostředky, měli by si raději zážitek nechat ujít. Jinak by to prý mohlo být to poslední, co v životě pořádně viděli.

Města pořádají akce

Na mnoha místech republiky budou veřejná pozorování. Například Chomutov organizuje pozorování zatmění s odborným výkladem před základní školou Duhová cesta. Na jihlavském náměstí budou dalekohledy k dispozici před tamním muzeem. Otevřena školám a veřejnosti bude také hvězdárna Astronomického ústavu v Ondřejově. Přehled akcí najdete zde.

Evropané zažijí jen částečné zatmění. Čím severněji, tím větší část slunečního kotouče bude zakryta. To se projeví i v Česku. „Zatímco na severu bude Měsícem zakryto 75 procent Slunce, na jihu to bude už jenom 70 procent,“ dodal Suchan. Jako úplné bude zatmění pozorovatelné v Severním moři. Nejdelší, asi tříminutové, bude zhruba 400 kilometrů od Islandu, lidé ho mohou sledovat také na Faerských ostrovech a Špicberkách.

Češi se letos mohou těšit ještě na jedno zatmění. Dne 28. září 2015 bude v ranních hodinách úplně zatmění Měsíce. Další zatmění Slunce, které bude možné pozorovat z území Česka, bude opět částečné, a to 20. června 2021. Nejbližší úplné zatmění Slunce budou moci Češi sledovat až 7. října 2135.

Slunce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.