Emancipace žen ve sportu i jinde

Emancipace žen ve sportu i jinde

6. 3. 2015

V římském právu měl výraz e-mancipare znamenat propuštění syna z moci otcovské, aby otec nevykořisťoval jeho pracovní sílu - jeho ruce (manus) nezadržoval (capere). Pro mne je takové vysvětlení překvapením. Čekal jsem jiné souvislosti. Asi proto, že jsem se neučil latinu a nestudoval práva.

Dnes pojem emancipace znamená - vyproštění ze závislosti na někom nebo něčem, získání svobody, společenské nezávislosti, rovných práv. Konečně po mnoha letech v Evropě ženy nemusí být plně závislé na svých partnerech a mohou se realizovat i mimo rodinu. Známe už německou kancléřku Angelu Merkelovou, která vyrůstala v bývalé NDR a studovala po vysoké škole v Lipsku i v Praze kvantovou chemii jako vědkyně. Železná lady Margaret Thatcherová (1925-2013) byla premiérkou ve Velké Británii. Všichni známe bývalou první kosmonautku světa Valentinu Těreškovovou i její následovnici Světlanu Savickou - dceru maršála letectva SSSR.

Rizika emancipace

Bohužel emancipace má i svá rizika a řada amerických kosmonautek zahynula při haváriích raketoplánů v roce 1986 - Challenger- Judith Resnik a učitelka Christa McAuliff. Při havárii Columbie v roce 2003 zahynuly astronautky Laurel Clark a Kalpana Chawla. Kalpana se narodila v Indii a občanství USA získala až v roce 1990. Nyní je po ní pojmenována planetka a její jméno nese i ulice v Indii.

Rizikové sporty lákají ženy

Vedle typicky ženských sportů jako je moderní gymnastika nebo synchronizované plavání (akvabely) se mnoho žen zajímalo o typicky mužské sporty - box, judo, karate, volný styl v zápasu žen, vzpírání. Dnes můžeme vidět zápasy v boxu žen a dalších úpolových sportech na olympijských hrách. Ne vždy je to hezký pohled na krvácející tváře žen při boxu nebo zápasu. Při ženském vzpírání dochází často k deformaci typicky ženských postav a k častým úrazům. Nechci přidávat snímky situací, kdy v přímém televizním přenosu dojde při velké námaze k selhání svěračů zabraňujících vyměšování. To je ta nepěkná stránka.

Každý rok dochází k úmrtí několika boxerů po zápasech v ringu. Někdy jsou to i ženy, i když mají ochranné přilby. Ženy soutěží jako řidičky nejen ve Formuli 1, ale i v rallye a dalších motoristických soutěžích včetně Dakaru. Občas se dočteme o výstupech horolezkyň na osmitisícové vrcholy, ale některé bohužel v horách zahynou.

Biatlon žen

Původně typicky mužský branný sport - běh vojenských hlídek s těžkými armádními puškami, byl nahrazen v roce 1955 názvem biatlon. Později kolem roku 1981 byl zpřístupněn i ženám. Sportovkyně se mohly zúčastnit mistrovství světa i olympijských her, protože těžké zbraně byly nahrazeny lehkými malorážkami, se kterými se střílí na krátkou vzdálenost 50 metrů.Dříve muži stříleli dokonce až na vzdálenost 250 m.

Na březnovém mistrovství světa 2015 ve Finsku můžeme sledovat smíšenou štafetu mužů společně s našimi ženami. Tato štafeta byla stříbrná na loňských olympijských hrách  2014 v Soči. Velké šance na vítězství má štafeta českých žen v biatlonu ve složení Puskarčíková, Landová, Koukalová a Vítková - která už letos 2 x zvítězila ve Světovém poháru. 

Ale stačí několik chyb při střelbě a horší výsledky v běhu a nemusí být medaile žádná. V tom je sport nevypočitatelný - lidé nejsou stroje. Kdysi jsem kamarádovi při biatlonu prostřelil ruku, ale to je jiný článek.

Ve čtvrtek 5. března 2015 naše smíšená štafeta získala zlaté medaile. To je skvělé, gratulujeme. To je emancipace v praxi. Ženy společně s muži. Do fotogalerie jsem přidal pár aktuálních fotografií z internetu- streamu.

Ženy skáčou i na lyžích

Dříve se říkalo, že dlouhé skoky na lyžích nejsou vhodné pro ženy, protože dochází k velkým otřesům při dopadech a k těžkým pádům. A nyní se odvážné ženy zúčastňují i mistrovství světa ve skocích na lyžích v samostatných soutěžích i ve společných smíšených reprezentačních družstvech s muži. Když jsme museli skát z můstku na lyžích při studiu , tak jsem vždy upadl. Proto před dámami smekám.

Ženský hokej a fotbal

Dnes hrají ženy fotbalové turnaje na olympijských hrách i na mistrovstvích světa. Stejně tak jako hokejistky z Kanady, Ruska, Česka a mnoha jiných zemích. Některé vrcholové hráčky jsou vzory pro mladé dívky a nekteré jsou obdivovány muži na celém světě.

Humorná "emancipace" mužů

Z legrace se někteří muži rozhodli zapojit se do typicky ženského sportu - synchronizovaného plavání - kde neplavou, ale cvičí jako  akvabeláci. Můžete se podívat na video. V Čechách jsou skupiny, kde skutečně trénují a kouzelně plavou v bazénech :-)
 

sport ženy
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...