Navštivte "město vody"- 
Kolín nad Rýnem

Navštivte "město vody"-
Kolín nad Rýnem

25. 6. 2012

Rýn, Kolínská voda a Kölsch - to vše jsou „tekuté“ pojmy, které jsou úzce spojeny s Kolínem. Návštěvníci tohoto nádherného města si mohou vychutnat výlet lodí podél Rýna, navštívit historické muzeum parfémů, zkusit místní výtečné pivo Kölsch nebo se vykoupat v oficiálně uznávané léčivé vodě. Kolín nad Rýnem, město vod, láká spoustou aktivit,  které nabízí i v roce 2012. 

Římané byli první, kteří ocenili vynikající pozici u řeky, kterou město Colonia mělo (pův. název Kolína nad Rýnem). Dodnes je řeka v tomto městě jednou z nejdůležitějších dopravních cest. Popularita plaveb po Rýnu v posledních několika letech ještě více stoupla – turisté z Nizozemí, Ameriky, Ruska, Indie aj. směřují k břehům Rýna.

Řeka nabízí příjemný způsob prohlídky města Kolín nad Rýnem, a to panoramatický okružní výlet lodí, který návštěvníkům jako na dlani servíruje všechny fantastické památky města a staví na obdiv Staré město Kolína. Ti, kteří dávají přednost suché a pevné zemi o nic nepřijdou, protože mohou prozkoumat břehy Rýna pěšky, na kole, nebo na bruslích.

Historická přístavní čtvrt v Kolíně nad Rýnem se může pochlubit novou nákupní promenádou s mnoha galeriemi a kavárnami. Srdcem čtvrti jsou tzv. „jestřábí domy“ (Kranhäuser), budovy navržené slavnými hamburskými architekty Bothem, Richterem a Teheranim.

Dalším lákadlem jsou nově opravené Rýnské doky. Rýnské doky tak nyní představují spojení klasického a starého s novým. Například bývalé sýpky v přístavní čtvrti byly pečlivě proměněny v elegantní rezidenční a kancelářské budovy.

O kousek dál, na sever proti proudu řeky, se odráží tradice romantického Rýna. Již více než tři roky zavěšují páry visací zámky na most Hohenzollern. Na znamení hluboké lásky a pevného vztahu potom hodí klíč do Rýna. Odborníci zkoumající tuto tradici věří, že zvyk pochází z Itálie. Nyní zdobí železný most více než 40 000 zámků. Jsou zde malé i velké, staré a nové, umělecky zdobené a láskyplně uspořádané. Na toto vyjádření lásky je úžasný pohled.

Návštěvníci se v letních měsících mohou také v Kolíně nad Rýnem těšit na chladnou sklenici místního piva Kölsch u jedné z pláží podél Rýna. Letní nábřeží řeky má téměř středomořskou atmosféru, návštěvníci jsou obklopeni množstvím klubů, teras a restaurací.

Kölsch: pivo a způsob života

Kölsch je název kolínského dialektu, ale později tak bylo pojmenováno i zde vařené pivo. Existuje 26 různých značek Kölsch, které jsou regulovány úmluvou z roku 1985, která byla založena kvůli určení, která piva mohou být takto nazývána. Dohoda například stanovuje, že pivo musí být vařeno v Kolíně nebo okolí. Nejlepší způsob, jak si vychutnat toto svrchně kvašené pivo je navštívit jeden z mnoha pivovarů. Zde mohou návštěvníci také okusit, že pohostinnost v Kolíně nad Rýnem skutečně znamená otevřenost, oslavy a veselí.

Kolínská: Voňavá voda

Další tekutina s původem v Kolíně nad Rýnem je kolínská. Farina a 4711 jsou originální značky voňavé vody, která učinila Kolín slavný po celém světě.

Dlouho zavedená společnost Farina oslavila loni výročí 300 let. Voňavkář Johann Maria Farina vytvořil první originální kolínskou v roce 1709. Návštěvníci muzea kolínské jsou vtaženi do její historie: prohlídka vedená průvodci oblečenými v dobových rokokových kostýmech odhaluje tajemství této vůně.

Historický dům 4711 byl postaven v letech 1852 až 1854. Název 4711 pochází z doby francouzské okupace, kdy vojáci bojovali s matoucími názvy ulic a tak se místo toho přešlo k číslování obytných bloků. V domě č. 4711 se návštěvníci mají také možnost ponořit do světa vůní, mezi zajímavosti patří „seminář vůně“, ve kterém mají všichni možnost vytvořit si vlastní kolínskou vodu, samozřejmě s nápovědou profesionálů.

Wellness: Relax ve vodě

Objevte čistou relaxaci v mnoha lázeňských oázách Kolína nad Rýnem. Klaudiovy lázně (Claudius Therme) se nachází v samém srdci Rýnského parku, a jsou zařazeny mezi nejlepší termální lázně v Evropě. Tyto lázně nabízí svým návštěvníkům možnost vykoupat se v oficiálně uznávané léčivé vodě, která pochází z přírodního termálního a minerálního pramene. Termální lázně jsou postaveny ve stylu původních římských lázní a nabízí výjimečnou možnost relaxace na celkové ploše 12 000 čtverečních metrů – a to vše uprostřed pulsujícího města.

Uniknout z každodenního shonu mohou návštěvníci také v secesních Neptunových lázních. Hosté mohou relaxovat v rekonstruované sauně s japonskou zahradou Zen nebo v unikátních asijských lázních. Hotely Savoy a Mauritius a další také nabízejí nejen hotelovým hostům možnost vychutnat si širokou škálu lázeňských služeb. 

muzeum
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.