Herec a režisér Vít Olmer
oslavuje sedmdesátiny

Herec a režisér Vít Olmer
oslavuje sedmdesátiny

18. 6. 2012

V mládí oblíbený herec, později úspěšný režisér, který natočil více než desítku celovečerních filmů. K nejznámějším filmům Víta Olmera, který právě slaví sedmdesátiny, bezesporu patří snímky Co je vám, doktore, Jako jed, Bony a klid nebo Tankový prapor. Z jeho celovečerní hrané tvorby z období po roce 1989 mohli diváci zhlédnout například snímky Ještě větší blbec než jsme doufali, Nahota na prodej, Playgirls I a II nebo Waterloo po česku. Tyto filmy se však kladného hodnocení nedočkaly.

Olmer zazářil již v roce 1966 odvážným dokumentem o těžkém údělu české šlechty v socialistickém Československu Občané s erbem, který mu vynesl uznání, ale i pozdější nepříjemnosti. Deset let nemohl pracovat v hrané tvorbě, a tak se věnoval režii dabingu ruských, bulharských a východoněmeckých filmů.

V roce 1980 dostal šanci Sonátou pro zrzku. Film získal na dětském festivalu ve Zlíně Hlavní cenu a "to mi pomohlo, vzali mě na milost," vzpomínal Olmer. Postupem času přišly dva divácky veleúspěšné komediální filmy se Zdeňkem Svěrákem v hlavní roli Co je vám, doktore a Jako jed. Poté dobový hit Bony a klid a po listopadu 1989 sklidil úspěch především s filmovým zpracováním Škvoreckého Tankového praporu. Při natáčení posledně jmenovaného filmu se poznal se svou třetí ženou, o dvacet let mladší herečkou Simonou Chytrovou.

Jeho zatím posledním počinem je televizní film Vůně kávy, kterým se Olmer vrátil k hranému filmu po více než pěti letech. "Prodělal jsem transplantaci ledviny a jater a poté jsem kvůli kritice poměrů v České televizi nemohl dělat hraný film," řekl letos ČTK Olmer, který v květnu 2007 kritizoval v rozhovoru pro týdeník Reflex Českou televizi za její přistup k původní tvorbě. Mimo jiné tvrdil, že se v televizi "ve velkém rozkrádají interní peníze". ČT se rozhodla Olmera zažalovat v civilním řízení kvůli poškození její dobré pověsti, spor nakonec skončil mimosoudním smírem.

film herci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...