Ženy, které je dobré znát

Ženy, které je dobré znát

8. 3. 2015

Různé světové časopisy a weby vyhlašují každoročně nejinspirativnější ženy světa. Nejde o to, jak se oblékají nebo co dokázaly. Jsou tím prostě míněny dámy, které jsou tak zajímavé, že se od nich můžeme něco naučit. Čím dál častěji se mezi nimi objevují ženy vyššího věku.

Zdá se, že svět se mění k lepšímu. Je pryč doba, kdy se slovem inspirativní bývaly v různých žebříčcích spojovány dvacetileté popové hvězdy či modelky, jejichž takzvaná inspirativnost spočívala především v tom, že jsou mladé, hezké a ještě neokoukané. Teď se dějí jinačí věci.

Časopis Life označil za nejvíce renesanční ženu světa jednadevadesátiletou Glorii Vanderbiltovou. Sochařka, spisovatelka, herečka, návrhářka, ale také dědička velkého bohatství rodiny Vanderbiltů, v tomto věku stále tvoří nová díla, vystavuje je a vyjadřuje se veřejně k dění ve světě. Zkrátka, Gloria je to, čemu se má říkat celebrita. A to je míněno v tom nejlepším slova smyslu. Je dobré ji znát, protože ve svých jednadevadesáti nedávno v rozhovoru prohlásila: "Věřím, že ta nejlepší věc v mém životě teprve ještě přijde. Že zazvoní telefon a můj život se změní."

Další zralou dámou, o které nyní svět mluví, je třiasedmdesátiletá módní návrhářka Vivienne Westwoodová. Nejen proto, že stále pořádá přehlídky svých nových modelů, ale také proto, že loni poprvé shodila svou pověstnou rudou hřívu. Celý život pro ni byly typické dlouhé vlasy barvené na rezavo. Najednou je ostříhaná na krátko a vlasy má své vlastní, šedivé. Pro mnohé to byl šok. "Chtěla jsem ukázat, že se za svůj věk nestydím a nechci své přirozené vlasy zakrývat barvou," vysvětlila. A také tím krokem chtěla vyjádřit svůj nesouhlas tím, že žijeme ve světě, který je čím dál více umělý, chemický, nepřirozený. Inspirativní je však také proto, že stejně, jako když bývala mladá, zůstala aktivistkou, která se ráda veřejně vyjadřuje k dění ve společnosti. Když se loni jednalo o tom, zda se má Skotsko odtrhnout od Velké Británie, zapózovala fotografům se skotskou vlajkou a svým modelkám dala placky s nápisem ano. Vivienne vždy měla nálepku rebelka. Inspirativní je, že jí zůstává i po sedmdesátce.

Kdo ještě právě teď okouzluje svět? Tak třeba Daphne Selfová, šestaosmdesátiletá dáma, která je v tomto věku stále modelkou. Ovšem pozor, podstatné je, že před časem ji britská firma TK Maxx angažovala do své kampaně jako hlavní hvězdu. Motiv: Módně a krásně oblékat se přece chce žena v každém věku. Skvělý tah, o kampani v čele s Daphne pak psala řada časopisů a s modelkou vyšlo mnoho rozhovorů. "Od šedesáti let si nebarvím vlasy. Nevím, proč bych měla. Prostě je mám šedivé, co je na tom ve vyšším věku divného?" říká.

A další dobrá zpráva. Za nejmocnější ženu ve světě módy bývá označována Anna Wintourová, šéfredaktorka časopis Vogue, který udává módní trendy. Této dámě bude šedesát. Ano, obávaná šéfka, která byla inspirací pro úspěšný film Ďábel nosí Pradu, nám také stárne. Dobrá zpráva to je proto, že když světu módy vládne zralá žena, znamená to, že móda není jen pro patnáctileté dívenky. A také proto, že Anna je důkazem, že když žena najde svůj styla účes, který jí sluší, nemusí ho měnit jen proto, že jí přibývají roky. Když porovnáme její fotky pořízené před dvaceti lety s těmi současnými, vypadá stále stejně. Není to však plastikami, ale vkusem a citem. Inspirace jako hrom, mimo jiné proto, že není nutné se honit za každým módním výstřelkem a každý rok si měnit účes ve snaze takzvaně omládnout.

Možná, že podobně inspirativních dam bychom našli hodně i ve svém okolí. Stačí se jen dívat. Nejde o to je kopírovat. Ale neuškodí vzít si od nich to dobré pro život. To znamená trochu rebelství, chuť vyjádřit svůj názor a nebát se říct: No tak stárnu, no a co?

osobnosti
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%