Jiří Svoboda dotočil
trilogii o Janu Husovi

Jiří Svoboda dotočil
trilogii o Janu Husovi

17. 2. 2015

Režisér Jiří Svoboda dokončil natáčení trilogie o Janu Husovi, jednoho z největších projektů v historii České televize. Stalo se tak po 63 natáčecích dnech na více než dvaceti lokacích. Titulní roli projektu, připomínajícího šestisté výročí Husovy mučednické smrti, ztvárnil Matěj Hádek. Na obrazovce se trilogie objeví v červenci. 

„Francouzsko-německá stanice ARTE, která je koproducentem snímku, byla s formou spolupráce natolik spokojena, že pro příští rok navýšila deklarované částky, které bude chtít vkládat do našich společných projektů,“ komentoval to generální ředitel České televize Petr Dvořák. 

Natáčení adaptace původně samizdatové knihy spisovatelky Evy Kantůrkové, která je zároveň autorkou scénáře, začalo v loni v červnu. „Naší snahou bylo Husa zobrazit jako člověka, jehož motivace a životní postoj budou nejen srozumitelné, ale zároveň relevantní pro dnešní dobu a dnešního diváka,“ uvedl ředitel vývoje pořadů a programových formátů ČT Jan Maxa. 

Natáčení začalo v Anežském klášteře. Tvůrci postupně navštívili například Křivoklát, Kutnou Horu, Lipnici nad Sázavou a Švihov. Celkem se ve filmu objeví přes dva tisíce komparzistů. „Jan Hus je projekt s velkým množstvím komparzu, ale především s řadou velkých rolí, jejichž psychologická motivace je často složitá a historicky nejednoznačná. Scenáristicky, režijně i herecky šlo o náročný úkol,“ podotkl režisér Svoboda. Podle něj má na výsledku obrovskou zásluhu kameraman Vladimír Smutný, který za sebou má desítky domácích i mezinárodních celovečerních filmů, ovšem s televizí spolupracoval poprvé. 

Podle Matěje Hádka je role Jana Husa rolí, která se neodmítá. „Postava Jana Husa nám stále ukazuje, že i ta největší oběť za pravdu může mít smysl. Doufám, že v mém podání bude uvěřitelný a pravdivý. Upálili ho ve 44 letech, mně je 39, ovšem tehdy vypadali lidé starší. Budeme mluvit moderní, jen lehce stylizovanou češtinou,“ řekl Hádek. 

Na obrazovce se dále objeví například Milan Kňažko, Jan Dolanský, Marika Šoposká, Petra Špalková, Michal Dlouhý, Vladimír Javorský, Jan Plouhar, Tomáš Dastlík a Luboš Veselý.

Česká televize
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.