Proč to některým ženám
vždy sluší aneb "Klasika"

Proč to některým ženám
vždy sluší aneb "Klasika"

9. 2. 2015

Každý rok různé časopisy vyhlašují nejlépe oblečené ženy světa. Obvykle mají něco společného. Základ jejich šatníku tvoří klasické kusy: černá či bílá saka, tmavé kalhoty, bílé košile. K nim volí šmrncovní doplňky. Proto mohou být inspirací i pro ženy, které nejsou celebrity a nedisponují neomezenými bankovními konty.

Celebrity v konfekci

Mnozí tvůrci věhlasných značek sice s následujícím tvrzením nesouhlasí, ale přiklání se k němu čím dál více lidí, kteří módě rozumějí: Styl není závislý výhradně na tom, zda žena má či nemá dost peněz na nakupování oblečení. Dámy, které jsou označovány za nejlépe oblečené na světě, jsou obvykle herečky, modelky, šlechtičny, ženy bohatých mužů. Takže by se chtělo říct: No jasně, ty si mohou kvalitní oblečení dovolit. Jenže trend posledních let je jasný: I ty hodně bohaté ženy kombinují oblečení dostupné s tím luxusním. Příkladem je například oblíbenkyně Britů, vévodkyně Kate. Právě ona je ve své zemi tak obdivována, protože na veřejné akce klidně vyráží v konfekci. Samozřejmě nejde o konfekci z nejlevnějších a nekvalitních řetězců, ale o třeba o kabátek, který v přepočtu na koruny vyjde ve slevě na tři tisíce, ovšem vypadá tak, že jej majitelka směle může nosit pět či více let. Přitom právě ona by si mohla dovolit ty nejluxusnější róby. Má je, samozřejmě. Ale má vkus, a tak okázalost a luxus dovede kombinovat se stylem naprosto obyčejné Angličanky. 

Takže, od kterých žen se můžeme inspirovat? Které byly v uplynulém roce nejčastějši označovány jako skvěle oblečené?

Za prestižní je považován žebříček britského časopisu Glamour. Tak jako každý rok mu vévodí mladé ženy, ovšem vtip je v tom, že když se s jejich stylem důkladně seznámíme, padesát procent věcí z jejich šatníků může nosit třeba žena sedmdesátiletá. Tomu se říká vkus, klasika, zkrátka to, o čem tady mluvíme.

Mezi celebritami, které jsou označeny za nejlépe oblečené ženy loňského roku, jsou herečky Jenifer Lawrence, Emma Watson, Lupita Nyongo, Kristen Stewart, už zmíněná vévodkyně Kate nebo třeba herečka Angelina Jolie. Právě ona je příkladem toho, čeho by si ženy měly všímat. Viděl ji snad někdo na nějaké fotografii v přezdobeném prudce barevném oblečení? Obvykle je v černé, bílé, šedé barvě. Na vysoce slavnostní příležitosti nosí róby honosné, ale i ony mají čisté jednoduché střihy a většinou jsou v jedné barvě. Žádné volánky, kytičky, flitry, vzorované punčocháče, tři svetříky na sobě a podobné tolik oblíbené vychytávky mnoha žen.

Podle podobného žebříčku časopisu People se už několikrát stala nejlépe oblékanou ženou světa herečka Gwyneth Paltrow. Zase typický případ. Nenápadná blondýnka středního věku je označována za to, čemu se říká ikona elegance, čistoty a jednoduchosti.

Naopak herečka Sarah Jessica Parker a její kolegyně ze slavného seriálu Sex ve městě bývají označovány za ukázku nevkusu a neschopnosti si s obrovskou nabídkou světa módy poradit. Seriál se sice stal oblíbený právě proto, že jeho hrdinky v každém díle udivovaly divačky neobvyklými módními kreacemi, ale mnohé z nich byly opravdu jen k podívání se v televizi.

V jednoduchosti je krása

Možná teď nějakou čtenářku napadá věta: Co je mi po nějakých celebritách, stejně na takové oblečení nemám peníze. Zapomeňme na takové myšlenky. Všechny podobné žebříčky a módní časopisy jsou jen a jen inspirací, společníky k chvilce u kávy, tématem k příjemnému hovoru s kamarádkou. Nejsou dogmatem, jak se má která z nás oblékat. Ale naznačují staré dobré pravidlo, které je k užitku ženě v každém věku: V jednoduchosti je krása.

Tady jsou tedy pro inspiraci fotografie žen z různých zemí světa, které naznačují, že určitý styl oblékání je slušivý ve dvaceti stejně jako v sedmdesáti a dá se v něm vypravit prakticky kamkoli. Co na ně říkáte?

Využijte tyto informace v naší Velké módní soutěži!

móda
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.