Věk se v Česku prodlužuje,
stoletých už je skoro 900 lidí

Věk se v Česku prodlužuje,
stoletých už je skoro 900 lidí

15. 6. 2012

V České republice žije 884 lidí, kteří na svém dortu sfoukli více než sto svíček. Je jich tak zhruba o pětinu víc než před dvěma lety, což jasně dokládá, že věk dožití se rychle prodlužuje.

„Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) vyplácela v červnu důchod 716 ženám a 128 mužům, kterým je sto a více let,“ potvrdila mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Podle ní se nejstarší žena Česka narodila v roce 1904 a žije v Moravskoslezském kraji, nejstarší muž z Královéhradeckého kraje se narodil o rok později.

„Nejvyšší koncentrací sto a víceletých lidí se může pochlubit Praha a Jihomoravský kraj. Nejméně jich žije v Karlovarském kraji,“ uvedla Buraňová. V Praze podle ní žije 147 dlouhověkých a na jihu Moravy 121, v Karlovarském kraji pak jen šestnáct.

Podle demografů bude nejvýraznější změnou právě přibývání lidí v hodně vysokém věku. Podle propočtů statistiků by mohlo v Česku v polovině století žít bezmála 13 tisíc stoletých a starších, v roce 2065 by jich mohlo být skoro 19 700. Převládat by měly ženy. Muži by měli tvořit zhruba čtvrtinu dlouhověkých.

Po svých stých narozeninách dostávají obyvatelé Česka vyšší důchod. Zvedá se jim o 2000 korun. Částka má pokrýt výdaje na náročnější péči.

demografie senioři
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.