Nejvíce nominací
na Oscara mají dva filmy

Nejvíce nominací
na Oscara mají dva filmy

15. 1. 2015

Nejvíce nominací na ceny americké filmové akademie Oscar ve všech kategoriích získaly komedie Birdman a Grandhotel Budapešť. Oba při oznamování návrhů v Los Angeles posbíraly po devíti nominacích. Ucházet se budou také o ocenění pro nejlepší film nebo za nejlepší režii. Sedmaosmdesátý ročník slavnostního vyhlašování oscarových držitelů se uskuteční 22. února.

Nominaci na hlavní ceny pro nejlepší film dostalo osm snímků. Kromě dramatického snímku o dospívání Birdman a komedie navozující atmosféru meziválečné Evropy Grandhotel Budapešť to jsou Americký sniper, Chlapectví, Kód Enigmy, Selma, Teorie všeho a Whiplash.

Loni na předávání Oscarů, které v přímém přenosu sledovalo 43 milionů diváků, získalo cenu pro nejlepší film životopisné drama 12 let v řetězech. Počet nominací pro film může být sám o sobě příslibem pro jeho šance na úspěch. V minulosti se ale stávalo, že nejčastěji nominovaný film nakonec uspěl jen v několika méně významných kategoriích.

S napětím filmový svět očekával také nominace v hereckých kategoriích. Naději na získání pozlacené sošky za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli nakonec mají Steve Carell za svůj výkon ve filmu Hon na lišku, Bradley Cooper (Americký sniper), Benedict Cumberbatch (Kód Enigmy), Michael Keaton (Birdman) a Eddie Redmayne (Teorie všeho). Z často zmiňovaných jmen se do nominace nevešel David Oweloyo, jenž ztvárnil roli Martina Luthera Kinga ve filmu Selma.

Oscara za hlavní ženskou hereckou roli mohou získat herečky Marion Cotillardová (Dva dny, jedna noc), Felicity Jones (Teorie všeho), Julianne Mooreová (Still Alice), Rosamund Pikeová (Zmizelá) a Reese Witherspoonová (Divočina). Nominaci Cotillardové pokládají odborníci za překvapení.

Mezi snímky nominovanými na nejlepší neanglicky mluvený film bude chybět český zástupce Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové, který v prosinci nepostoupil do užšího výběru.

Oscar
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.