Ceny potravinářské pšenice navzdory loňské vysoké úrodě stoupají. Největší obchodníci s obilím v Česku prodávají od ledna tunu za 4800 Kč a v únoru podle odhadů cena vzroste na 5000 korun. Růst cen obilí způsobí zdražení mouky a následně i pekárenských výrobků.
Většina velkých pekáren však má s obchodními řetězci dlouhodobé smlouvy, a úpravy ceníků tak nejméně do žní nelze příliš předpokládat. Podražit by ale mohly spíše menší pekárny, které nejsou v tvorbě cen závislé na supermarketech.
„Příčinou je růst evropských a světových cen. V Evropě se ceny postupně vyrovnávají a největší vliv má burza MATIF Paříž,“ sdělil předseda Společenstva mlynářů a pekařů v ČR Jaroslav Chochole.
Rozdíly v jednotlivých regionech Evropy se různí na základě vzdálenosti k námořním přístavům. „U nás ceny ovlivňuje i kurz koruny vůči euru,“ dodal Chochole. Lídrem trhu s pšenicí jsou podle mlynářů exportní organizace. Druhým největším odběratelem jsou výrobci krmiv, potravinářské zpracování je až na třetím místě.
„Je jasné, že růst cen potravinářské pšenice o 15 procent musí ovlivnit ceny mouky, a tím i pekárenských výrobků,“ dodal Chochole. Promítnutí nákladů na suroviny do cen výrobků je podle něj nezbytné pro udržení konkurenceschopnosti mlýnů a pekáren do budoucnosti.