Startuje Jizerská padesátka
nejstaršímu lyžaři je 83 let!

Startuje Jizerská padesátka
nejstaršímu lyžaři je 83 let!

11. 1. 2015

Historie "50"

Dnes se běží slavná Jizerská padesátka. Běží se od  roku 1968, v horách Jizerských, kde jsem vyrostla, a kde jsme  to všichni prožívali a pomáhali s organizací. Prvopočátek závodu je u TJ Lokomotiva Liberec. Rok 1970 dal jasno. Zúčastnili se všichni členi Expedice Peru 70, bylo jich 14. V Huascaránu v Peru všichni zahynuli pod kamennou lavinou, bylo to 31 . května 1970. Mnohé znal můj táta a maminka, znala jsem je i já, byli to všici výborní chlapi, někteří tátové, kamarádi mých rodičů, sporťáci, měli rádi lyže i vodu a hlavně horolezectví. Kdo je znal, tak ví, že je to především vzpomínka na ně! Čest jejich památce!

Moje vzpomínky

Jizerská padesátka si časem získala obrovskou popularitu, a to nejen u aktivních běžců na lyžích, ale i fandů a pořadatelů a pomocníků, kteří nezbytně k tomu patří. V roce 1978, kdy jsem čekala syna, jsme v  mrazu stáli a se všemi z rodiny jsme fandili, soutěžilo už tehdy 7800 závodníků. Tehdy jsem dost prostydla, ale stálo to za to.

Počasí

Vždy zde byla závislost na počasí, ovšem až v posledních letech organizátoři pojují s nedostatkem sněhu. Vloni se kvůli tomu padesátka nemohla konat, a tak po roční pauze se opět "Královský běh na 50 km série Ski Classics" pojede právě dnes!  

Kdo bude bojovat o vítězství

Stanislav Řezáč vyhrál třikrát. V ženách je zřejmě jasnou favoritkou Švýcarka Seraina Bonerová. My budeme fandit opět Stanislavovi Řezáčovi, vyhrál po třetí v roce 2012, kdy také vyhrál slavný König Ludwig Lauf na 50 km a také se stal "Králem Bílé stopy" v roce 2012.

Start

Nedělě 11. ledna  9:00 hodin Bedřichov, trasa Nová Louka - Kristiánov - Bílé Buky - Hřebínek - Gregorův kříž a Nová louka. Věkový průměr startujícíh je 43 let, nejstarší závodník má 83 let a je z Norska. Namazat dobře lyže nebude jednoduché, sice má mrznout, ale všem budeme fandit.

Sportu Zdar!

lyžování
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.