Kvůli silnému dolaru
podraží elektronika

Kvůli silnému dolaru
podraží elektronika

6. 1. 2015

Část elektroniky čeká kvůli posílení dolaru ke koruně v dalších týdnech zdražení, které může dosáhnout deseti až patnácti procent. Jako první stoupnou ceny mobilních telefonů a notebooků. V dolarech se obchoduje jen s malou částí sortimentu, týká se to tedy především IT produktů.

"Kurzové změny nejrychleji pocítíme u IT techniky. Takže stejně jako při intervenci ČNB v roce 2013 první zdraží mobilní telefony a notebooky," uvedl mluvčí prodejen Euronics Bohuslav Komín.

Podle šéfa českého a slovenského zastoupení Toshiby Jiřího Horáka se změna kurzu již projevuje na nově příchozím zboží. "V našem případě je změna v ceně vyšší, než kolik činí průměrná marže výrobce nebo distributora. Cena se proto bude muset pohybovat spolu s dalšími výkyvy kurzu a v tuto chvíli musí vzít zákazníci v úvahu, že u daných modelů vzroste cena aktuálně dovážených notebooků přibližně o deset procent," podotkl.

Podle e-shopu Mall.cz je v cenách u dodavatelů již nyní vidět růst kvůli oslabení koruny vůči dolaru. "Nejvíce u externích disků a flash disků nebo třeba Kindlu - u těchto skupin produktů dodavatelské ceny vzrostly až o deset procent," řekla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová. U notebooků a tabletů je podle ní vidět růst cen také, ale zatím spíše v jednotkách procent.

"U spotřební elektroniky obchodované za dolary, která se vyrábí mimo EU, lze předpokládat, že v horizontu několika měsíců se ceny zvýší právě o kurzový rozdíl, tedy o deset až 15 procent. Současné skladové zásoby podle našich odhadů vystačí na dva až tři měsíce," sdělila ředitelka e-shopu Kasa.cz Andrea Čižmářová.

Objednávky se u elektroniky dělají čtyři až šest měsíců dopředu, takže obchodníci mají v tuto chvíli zboží již objednané. Výhodu mají i velcí prodejci elektra, kteří jsou schopni držet větší skladové zásoby a zachovat déle cenu bez kurzových změn.

"Na oslabování koruny vůči dolaru jsme upozorňovali naše zákazníky již v závěru loňského roku. Vzhledem k současnému kurzovému vývoji eura vůči dolaru však riziko zdražování ještě více roste," podotkla mluvčí internetového obchodu Alza.cz Šárka Jakoubková.

Podle obchodního ředitele e-shopu CZC.cz Tomáše Pilského se pozvolna zdražuje prakticky po celou dobu růstu kurzu. "Většina počítačů a elektroniky putuje do Česka z amerických či asijských trhů a patří do skupiny zboží s nízkou marží, takže k přeceňování ze strany distribuce dochází prakticky na každodenní bázi. Pokud by mělo dojít ke skokovému růstu kurzu, je možné očekávat i skokový růst cen elektroniky," dodal Pilský.

Euro se v pondělí propadlo na téměř devítileté minimum vůči dolaru a dostalo se pod psychologicky důležitou hranici 1,2 dolaru. Kurz koruny k dolaru oslabil za poslední měsíc o korunu na 23,20 Kč.

elektronika
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.