Foto

Písně Petra Muka
opět rozezní Lucernu

7. 1. 2015

V pražském Lucerna Music Baru se 22. února uskuteční narozeninový koncert Petr Muk 50 s podtitulem Petrovy písně pro Petra. Populární a talentovaný zpěvák náhle zemřel v květnu 2010 ve věku 45 let a letos 4. února by se dožil padesátin. za českou pobočku vydavatelství Warner Music informovala Marcela Kočandrlová.

"Je dost důvodů ohlédnout se právě letos za muzikou a osudy Petra Muka. Vedle kulatého výročí narození a pátého výročí úmrtí vznikla kapela Oceán, v níž působil, v srpnu 1985. Jeho nejúspěšnější sólové album Jizvy lásky pak vyšlo v roce 2000," uvedla za českou pobočku vydavatelství Warner Music Marcela Kočandrlová.

Prvním z letošních ohlédnutí za Mukovou kariérou bude vydání 3CD Platinum Collection naplánované na 30. ledna. Bude se jednat o další posmrtnou nahrávku jeho písní. Před dvěma lety pod názvem Spolu vyšla kolekce jeho duetů s podtitulem Duety 1995-2013, která obsahuje známé, méně známé i dosud nikdy nevydané písně nazpívané Mukem a představiteli české i slovenské hudební scény.

Muk nenadále zemřel v květnu 2010 ve věku 45 let. Policie bez bližších podrobností oznámila, že jeho smrt byla nešťastná událost. Příčinu úmrtí hudebníka, který se léčil s těžkými depresemi, nesdělila ani rodina. Zpěvák a muzikálový herec pocházel z Českého Krumlova. V Českých Budějovicích absolvoval stavební průmyslovku. Od 15 let hrál na kytaru a od roku 1985 působil v kapele Oceán. Novoromantická syntezátorová skupina se v socialistickém Československu stala senzací a v jistém smyslu nahrazovala domácím fandům Depeche Mode, Camouflage či The Cure dohromady. Oceán dokonce absolvoval 27 koncertů ve Velké Británii a Irsku jako předskokan dua Erasure.

Mukův tenorový romantický hlas byl léta nezaměnitelnou součástí tuzemské populární hudby. Vystupoval v muzikálech Rusalka, Johanka z Arku, Galileo či Golem. V letech 2002 a 2003 byl stříbrným Českým slavíkem, o rok později skončil na třetí příčce. "Jeho poslání určitě nekončí nedožitou padesátkou: téměř 77 000 facebookových přátel Petra Muka je důkazem," dodala Kočandrlová.

zpěvák
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.