Půjdem spolu za betlémy

Půjdem spolu za betlémy

29. 12. 2014

Parafrází na známou koledu vás chci, ať již skutečně nebo alespoň na našem portálu, pozvat na návštěvu další velmi poutavé vánoční výstavy.

Víte, že existuje České sdružení přátel betlémů? Jeho regionální pobočka Betlém Klub se sídlem v Roztokách již od roku 2000 každoročně pořádá v areálu kostela Panny Marie Sněžné na Jungmannově náměstí ve spolupráci se zde sídlícím františkánským řádem výstavu betlémů, doplněných vánočními ozdobami.

Hlavními organizátory a především tvůrci jsou manželé Votrubovi z Roztok a dnes už i jejich 2 dcery, ale samozřejmě i několik dalších členů klubu a jejich přátel. Pokud si někdo myslí, že výstava nabízí každoročně takřka to samé, bude při další návštěvě velice překvapen. My se sestrou tam chodíme pravidelně již řadu let, avšak znovu a znovu žasneme nad tím, jaké nové exponáty se zde objeví.
Výstava je vlastně kombinací betlémů historických a současných. Dává přehled o dnešních tvůrcích, jejichž počet překvapivě vzrůstá, ale i o použitých materiálech, jichž je rovněž rok od roku více.
Z historických betlémů převažují vyřezávané a papírové, z nichž některé byly ve své době vydány jako reklamní, např. Otta mýdlo nebo Brand cikorka, kuriózní je i prvorepublikový betlém s figurkou Masaryka coby svatého Josefa, objevují se zde i leporela ze začátku 20. století, nejstarší papírový betlém je z Hallstattu z roku 1880.

Novodobé betlémy jsou z velké části výtvarnou přehlídkou rodiny Votrubovy, ale lze najít i díla jiných tvůrců včetně dětí z výtvarných kroužků nebo fascinující malé či přímo miniaturní betlémy z exotických zemí.

Hlavní pozornost přitahuje vyřezávaný mechanický betlém pana Votruby, dosahující dnes již délky 4, 5 metrů. Menší betlémy pak jsou háčkovaný, pletený, drhaný, korálkový, keramický, skleněný, rytý na skle, z kašírovaného papíru, intarzie vykládané dýhami, voskový, perníkový, těstový, cínový, porcelánový, ze šustí, z topolové kůry, z pytloviny, deskový a dokonce i gumičkový.
Výstavu doplňují i vánoční ozdoby. Uchvátilo mě háčkované vánoční pečivo.

U vchodu jsou položeny 2 návštěvní knihy - pro dospělé a pro děti. Obě byly zaplněny pochvalnými vzkazy. Jen o chvíli dříve než já napsali svá slova díků návštěvníci z Kypru. A musím souhlasit s paní přede mnou, která napsala: Jsme skutečně betlémářská velmoc!

Snad vám to potvrdí i několik přiložených snímků.

betlém Vánoce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.