Před ohňostrojem utečte
se svými miláčky na venkov

Před ohňostrojem utečte
se svými miláčky na venkov

31. 12. 2014

Odjet raději z města před ohňostroji a petardami se svým psem či kočkou na venkov, kde je klid, radí nejen veterinářka Petra Makaloušová majitelům zvířat, jež se velkého hluku bojí. Pokud odjet nemohou, měli by v kritické chvíli být se zvířetem a svou přítomností ho uklidnit. Lze také podat přírodní prostředky či léky na zklidnění.

Zvířata mají jemnější sluch než lidé, některá reagují na hluk až hystericky. „Obecně platí, buď s pejskem odjet, anebo ho nechat v tiché místnosti. Zvlášť když je akčnější, a páníček to ví, tak ideálně je být s ním, odjet a nevystavovat ho výbuchům raket a ohňostrojů,“ řekla veterinářka. 

Uklidňující prostředky

Pokud odjet není kam, pomohou tabletky, pasty či gely, dají se koupit u veterináře. „Na ty největší stresy jsou už přímo sedativa, většinou v gelu, podají se pár hodin, než nastane kritická doba. Mohou působit až 12 hodin a mají výhodu, že stačí dát je až v ten den, zatímco přípravky z bylinek se musejí dávat několik dní předem,“ popsala lékařka. Přípravky se volí na míru, silnější léky nejsou vhodná pro zvířata s nemocným srdcem či játry. 

S podáním uklidňujících léků u koček je to podle Makaloušové složitější, pro ně moc schválených přípravků není. „Takže nejdůležitější je umožnit jim, stejně jako psům, klidný úkryt a hlavně být s nimi,“ shrnula. 

Také veterinář Petr Stáňa radí majitelům psů a koček odjet do míst vzdálených od civilizace, veterinář Ota Ondráček doporučuje těm, kdo odjet nemohou, aby nenechávali zvíře samotné venku. Psa by neměli nechat běhat na volno, a to ani při venčení, první rány se o Silvestru ozývají už během dne. 

Zoufalý úprk či agrese

Problém je, že při úprku se vyděšený pes či kočka mohou zranit a mohou vlézt do míst, kam by jinak nevlezli. „Znám případ, kdy pes ve strachu a zmatku proskočil zavřeným oknem jen proto, že propadl zoufalé panice, utrpěl nervový otřes a za každou cenu chtěl zmizet,“ popsal Ondráček. 

Reakcí na stres může být i agrese, zvířata se brání ohrožení. Uklidní je, když je pán či paní vezmou do náruče. Některá zvířata se dají zabavit hrou a rozptýlit. V každém případě nesmí zůstat vyděšené zvíře samo. 

Nacvičit zvíře, aby se petard a ohňostrojů nebálo, je podle Makaloušové možné. Většinou je to ale spojeno s celkovým výcvikem. Vychovaný pes, který zná základní povely, zvládá klidněji stresové situace. „Ale je to hodně individuální, může být pejsek, který má několik zkoušek, a když je bouřka, nebo bouchají petardy, tak se bojí,“ shrnula veterinářka. 

domácí mazlíčci
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.