Svatební šaty pro starší nevěstu

Svatební šaty pro starší nevěstu

10. 1. 2015

Může se to stát ve čtyřiceti, v padesáti, ale i v sedmdesáti. Ta velká událost, svatba. Čím starší nevěsta je, tím častěji řeší problém, co na sebe. Šaty pro nevěstu v letech nenajdeme v časopisech, obchodech ani v půjčovnách. Svět se tváří, jako by starší nevěsty neexistovaly. Není čas to změnit?

Odhoďme předsudky

Svatba má být pro ženu krásný den a je úplně jedno jestli je jí dvacet nebo šedesát. Takže se v něj má obléknout tak, aby se cítila krásná, spokojená a byla sama sebou. Jestliže má ráda romantický styl oblečení, ať si klidně vyrazí v rozevlátých bílých šatech. Pokud se cítí dobře v kalhotách a nízkých botkách, ať si je oblékne i v ten velký den. Jedna z výhod vyššího věku spočívá v tom, že žena už získala sebevědomí a zkušenost, takže nemá důvod předstírat, že je někým jiným. Jenže, když začneme pátrat po modelech, které by se takové starší zkušené a sebevědomé dámě líbily v její svatební den, nastává velký problém. Půjčovny a obchody jsou sice přeplněné nejrůznějšími modely, většina z nich však připomíná načechrané kýčovité šlehačkové dorty. Obchodníci, zdá se, si zatím neuvědomili, že přibývá žen, které se vdávají buďto později nebo i několikrát za život. Ano, padesátiletá nevěsta přece není nic výjimečného. Jenže padesátiletá nevěsta netouží po šatech, které z ní udělají legračního dvacetiletého diblíka.

Takže si shrněme možnosti, ale i nástrahy, které pátrání po šatech pro starší nevěstu, přinášejí.

Světlý kostýmek - Sahá po něm většina nevěst ve věku nad čtyřicet. Bohužel, z většiny tento osvědčený kousek oděvu udělá ve výsledku nenápadné usedlé paní. Když k sáčku a sukni v délce pod kolena dodají ještě klobouček se závojíčkem a pohodlné botky na nízkém podpatku, dílo je obvykle završeno  totální katastrofou. To už je mnohem orginálnější, když nevěsta vyrazí v kostýmu skládajícím se z dobře střiženého úzkého sáčka a úzkých kalhot. Tato kombinace doplněná lodičkami na vysokém podpatku, je mnohem více sexy.

Nenápadné barvy - Jedna z nejčastějších a nesmyslných zásad, které znějí v souvislosti s výběrem šatů pro starší nevěstu je: Bílá se nehodí. Výsledkem bývá, že nevěsta volí šaty či kostýmek nenápadné barvy. Všechny jsou v béžové, meruňkové, zelenkavé, bleděmodré.  Ale představme si dámu v hladkých bílých šatech v délce po kolena, s elegantním sexy rozparkem,  s dlouhými rukávy, to celé doplněné lodičkami v nějaké zářivé barvě. Třeba červenými nebo ostře modrými. Šokující? Nevhodné pro nevěstu? Jen si zkusme představit ten krásný výsledek.

Romantika - Květované šaty s volány? Proč ne? Některé ženy mohou vypadat jako víla i v padesáti, ale pozor, právě pokus o romantiku často vyzní  jako směšný pokus stylizovat se do podoby dvacetileté dívenky. Romantika by po padesátce měla být vyjádřena spíše hippie stylem, tedy volnými halenami, rozevlátými sukněmi, šátky, šálami. Taková netradiční nevěsta ve volných vlajících šatech, nízkých sandálech a květinou ve vlasech klidně může mít dvacet, čtyřicet i šedesát let. Ale pozor, takhle oblečená by měla mít svatbu v létě, na louce, na chalupě, s partou podobně oblečených a smýšlejících přátel. Pokud takto dorazí šedesátiletá dáma na úřad, tu úplně pravou atmosféru  její svatba asi mít nebude.

Míra odhalení - to je asi největší problém všech starších nevěst. Většina svatebních šatů je střižena tak, aby odhalovaly poprsí, ramena, ruce. Mnohé zdůrazňují úzký pas, jiné obepínají boky. Zkrátka, jde o střihy, které si už v určitém věku může dovolit málokterá žena . Což ovšem neznamená, že je třeba se vdávat v burce. Platí to, co při výběru jakýchkoli společenských šatů: Méně znamená více. Jestliže má šedesátiletá nevěsta pěkné nohy, ať si klidně vezme provokativní úzkou sukni ke kolenům. Ale ať si už odpustí velký výstřih či odhalené ruce. A naopak.

Ale dost slov, nejlepší inspirací bývají v těchto případech obrázky. Pátrání po tipech na oblečení pro starší nevěsty bylo sice obtížné, ale něco se přece jen ve světových módních magazínech a na  internetu najít dá. A pokud třeba právě vy máte nějaké fotografie krásných nevěst v šatech vhodných pro starší dámy, sem s nimi.

svatba
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%