Pacienti nebudou od ledna platit
poplatky u lékaře a za recept

Pacienti nebudou od ledna platit
poplatky u lékaře a za recept

26. 12. 2014

Lékaři v ambulancích a lékárníci přestanou od ledna vybírat od pacientů třicetikorunové poplatky. Platby ruší vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění, zůstává jen devadesátikorunová platba za pohotovost. Pacientům po závažné operaci, úrazu nebo s těžkou chronickou nemocí se navíc díky jiné změně stejného zákona prodlouží lázeňské pobyty na účet zdravotní pojišťovny z nynějších tří na nejméně čtyři týdny.

Stokorunové platby v nemocnicích zrušil od letošního ledna Ústavní soud s tím, že pro řadu občanů činí nemocniční péči nedostupnou. Proti návratu k platbě 60 korun v nemocnicích soud nic nenamítal, koalice se ale rozhodla ji neobnovovat.

Zákon zachovává pacientům nynější ochranné limity. Započítávat se do nich mají jen doplatky za léky.

Lázeňské pobyty na 28 dní a více by měly pojišťovny hradit dospělým s vybranými nemocemi oběhového, dýchacího a pohybového ústrojí, duševními poruchami a kožními či gynekologickými nemocemi. Některá onemocnění, kde si dosud musejí pacienti hradit pobyt a stravu, budou přeřazena do komplexní péče a pojišťovny uhradí vše. Děti budou jezdit do lázní vždy alespoň na čtyři týdny. Pobyt, i opakovaný, se pacientům prodlouží jen na základě posouzení zdravotního stavu.

Změna má lázeňství vrátit půlmiliardu korun ročně, o kterou přišlo omezující vyhláškou z roku 2012. Ústavní soud předpis zrušil, nechal ho platný jen do konce letošního roku. Nemocnice, lékaři a lékárny mají dostat náhradu za zrušené regulační poplatky prostřednictvím úhradové vyhlášky. Celkem to bude 4,2 miliardy korun. V některých případech bude kompenzace jen částečná.


lékař léky peníze
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

14%