Pozor na nejrůznější poradce

Pozor na nejrůznější poradce

26. 12. 2014

Všimli jste si toho také? Kde kdo se dnes nazývá poradcem. Máme poradce výživové, finanční, partnerské... Poradců je více než těch, kteří potřebují poradit. Poradenství všeho druhu je byznys, ale jak se vyznat v tom, kdy nám někdo opravdu může pomoci a kdy z nás jen tahá peníze?

Devětašedesátiletý Vladimír ze Vsetína se nedávno pohádal se svými dvěmi vnuky. Jeden se živí jako výživový poradce, druhý je poradce finanční. Děda jim říká, že jejich práce je virtuální obchodování s ničím a nadává jim, že neumí žádné řemeslo. „Dříve byli chlapi truhláři, kováři, instalatéři, dnes prodávají návody na to, jak ušetřit peníze a zhubnout. Takové nesmysly. Odjakživa se přece hublo tak, že se jedlo méně a peníze šetřily tak, že se neutrácelo, tak jaképak jiné rady?“ říká Vladimír. Vnuci se zlobí, že neuznává jejich práci a říkají mu, že má zastaralé myšlení. Kdo z nich je pravdě blíž?

Výživoví poradci s rychlokurzem

Faktem je, že časopisy a reklamy nás zahrnují složitými návody na život a díky tomu mnohdy neumíme najít tu nejjednodušší cestu. „Lepší je používat cesty prošlapané než vymýšlet cesty zázračné,“ říká například v souvislosti se snahou najít zdravý životní styl lékařka Kateřina Cajthamlová.

A přidejme názor dalšího uznávaného odborníka. „Problém je v tom, že v řadě diet a návodů na zdravý životní styl jsou použity odborné termíny, kterým lidé bez lékařského vzdělání nerozumějí. Ale mnozí mají pocit, že čím exotičtější slova jsou použita, tím účinnější dieta to je, což je samozřejmě nesmysl,“ říká Petr Sucharda, vědecký sekretář České obezitologické společnosti a primář z Vinohradské fakultní nemocnice.

Ano, mnozí poradci v oblasti výživy používají odborné či anglické výrazy, ve kterých běžný člověk nemá šanci se vyznat, záměrně. A navíc, mnozí lidé se titulují jako výživoví poradci, přestože jejich jediné vzdělání v tomto oboru je nějaký rychlokurz, ba mnohdy ani to ne.

Tady je zkušenost pětapadesátileté Věry z Ostravy: „Kamarádka mi doporučila poradkyni, která jí pomohla zhubnout. V kavárně jsem se sešla se sympatickou paní, která mi za pět stovek prodala natištěné materiály plné odborných výrazů typu překyselení, raw strava a podobně. Obsahovaly odkazy na lékárny, ve kterých si mám koupit konkrétní přípravky. Nakonec jsem zjistila, že jde o texty, které jsou normálně dostupné na internetu. A praktická lékařka mi řekla, že výraz překyselení organismu je módní nesmysl. A raw strava znamená, že se jí jen čerstvé nevařené jídlo. Proč to neřeknou rovnou, proč používají výrazy, kterým lidé nerozumí?“ Navíc Věra zjistila, že dotyčná výživová poradkyně zároveň pracuje jako účetní a střihačka psů. „Ztratila jsem k ní důvěru, myslela jsem, že výživová poradkyně má v oboru určité vzdělání nebo aspoň zkušenost,“ říká.

Co s penězi? Poradí poradce

Podobné je to s poradci finančními. Mnoha lidem se už stalo, že je kontaktoval někdo s nabídkou, že dá do pořádku jejich finanční záležitosti, vybere nejvhodnější pojištění všeho možného, nejlepší spoření a kdo ví co ještě. Ano, mnoho lidí své finanční poradce má a nedá na ně dopustit. Pokud natrefíme na poradce, který se v oboru vyzná a je slušný a spolehlivý, opravdu může našemu rozpočtu výrazně pomoci. Ale najít toho pravého není snadné, protože tyto služby dnes nabízí kde kdo. Je to podobné jako s prodavači diet, rozdíl je v tom, že tihle prodávají pojistky, spoření, extra výhodné investice do akcií a podobně. „Zjistil jsem, že finančního poradce dělá už i hospodský z naší vesnice, se kterým můj syn chodil na základní školu a už tam měl z matematiky trojku. Nevím, jak takový člověk dnes může lidem radit, jak naložit s penězi,“ vypráví šedesátiletý Miloš z malé vesnice na Ostravsku.

Výsledkem je, že mnoho lidí se stává absolutními nepřáteli všech, kteří nějaké rady či služby coby poradci nabízejí. A velmi často jde o starší generaci, která je nedůvěřivější než lidé mladí. Právě v této oblasti se však nedůvěřivost vyplácí. Není nic horšího než sednout na sliby takzvaného poradce, který tvrdí, že naše celoživotní úspory vloží do zaručeně vydělávajícího fondu a za dva roky zjistit, že fondu se vůbec nedaří. Stejně tak je smutné platit někomu, kdo se tváří jako odborník na životní styl, když úplně stejné, ba mnohem více odborné rady, můžeme dostat zadarmo u praktického lékaře, případně v poradnách při jednotlivých nemocnicích.

Neznamená to, že máme házet všechny poradce do jednoho pytle a považovat je za neužitečné, ba dokonce za podvodníky. Je mezi nimi spousta lidí, kteří své práci velmi dobře rozumí a  mohou pro nás opravdu hodně udělat. Právě v tomto směru však může být vyšší věk, životní zkušenosti a z nich pramenící nedůvěra, ku prospěchu. Takže, klidně si dejme poradit, ale nikdy nezapomínejme, že existuje to, čemu se říká selský rozum.

Jaké máte vy zkušenosti s poradci? Napište nám své postřehy či zážitky. 

rada služby Výživa
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%