I jídlo může být dobrý dárek

I jídlo může být dobrý dárek

11. 12. 2014

Z různých průzkumů toho, co lidé považují za ideální vánoční dárek, obvykle jídlo vychází jako naprosto nevhodné. Jenže, v mnoha rodinách se právě potravinové dárky osvědčily jako jistota, která nezklame. Není čas odhodit předsudky? Proč se vlastně říká, že se nehodí dávat jídlo jako vánoční dárek?

Na začátek příběh z jedné ostravské rodiny. Sedmdesátiletý Karel dostává každoročně od dětí i vnuků vodu po holení, kosmetické balíčky, ponožky. Loni přibyl o dvě čísla menší župan, o číslo větší bačkory a zahradnické nůžky, kterých má v dílně už pět. "Dědo, my fakt nevíme, co by ti udělalo radost," řekla mu nedávno vnučka. Odpověď: "Tyčka pravého uheráku a dobrá whisky. Ty jsem neměl řadu let a přece si nebudu z penze kupovat takové luxusní věci. Nebo mi můžeš upéct krabici těch tvých skvělých zázvorových sušenek."

Výsledek? Rodina se rozhodla: přece nebudeme dědovi dávat salám a alkohol, to se nehodí, koupíme mu raději zase nějaké oblečení.

Podle nedávnéno průzkumu agentury Stem/Mark pro společnost Cetelem letos lidé nejčastěji kupují jako vánoční dárek kosmetiku, oblečení a knihy. Dále jsou nejčastějšími dárky léky, zdravotnické pomůcky a masážní přístroje. Přitom jen dvě procenta dotazovaných uvedla, že si takový dárek přejí. Je to zvlášní, ale lék či vitamín z lékárny mnoha lidem jako divný dárek nepřipadá, zatímco kvalitní salámy, paštiky, sýry či sladkosti jsou obecně často považovány za nevhodné. Přitom jejich příznivců rok od roku přibývá.

Zde jsou výsledky malé ankety - dotazovali jsme se dvaceti mužů a žen ve věku padesát až sedmdesát let, co by řekli na jídlo jako vánoční dárek.

Pouze tři ženy uvedly, že jim to připadá naprosto nevhodné, takový dárek by nikdy nedaly a ani nechtěly dostat. Naopak muži reagovali nadšeně. Tady je několik ze zaznamenaných reakcí:

Miroslav (53 let): Dvakrát jsem dostal k Vánocům od přátel velký dárkový koš plný lahůdek. Sám dávám tátovi a mámě na Vánoce dobroty, protože vím, že jsou gurmáni, ale sami si luxusní sýr či salám nedopřejí.

Richard (62 let): Koupil jsem ženě loni k Vánocům sadu exotického koření, protože oba rádi vaříme. Také jsem jí dal balík velmi exkluzivních sýrů, dobrý likér a bonboniéru. Byla nadšená.

Bohumila (64 let): Dávám rodině mnou vyrobené jedlé dárky. Džemy, cukrovinky, vyrábím domácí bazalkové pesto i jiné omáčky na těstoviny. Mám nadšené ohlasy. Moc mě to nestojí, vařím a peču ráda a ještě mám pocit, že takto daruju kus sebe, svůj čas. Je to pro mě víc, než jít do obchodu a koupit tam první předraženou pitomost, kterou uvidím. Stal se z toho rituál, kamarádky mi také dávají své výrobky a pokaždé si pochutnáme.

Dejte si záležet

Stačí se podívat na různá internetová gurmánská fóra a stránky s recepty či tipy na dobré restaurace. Čím dál více lidí na nich rozvíjí diskuse na téma: Jídlo jako vánoční dárek. A předávají si tipy na doma vyrobené pečené čaje, masíčka zavařená do sklenic, domácí pesta a jiné dobrůtky.

Pokud se rozhodneme přidat k těm, kteří si nemyslí, že darovat se hodí jedině knihu, kosmetiku, elektroniku či oblečení, může se hodit několik zásad, kterých se zkušení zastánci jedlých dárků drží:

* Jedlý dárek by měl mít delší dobu spotřeby. Nehodí se dávat nic, co je třeba sníst hned. Takže ne měkký salám, ale naopak dobře vyuzený uherák či nějaký jemu podobný, který může ve spíši viset ještě dlouho po Vánocích.
* Je třeba vědět, co má obdarovaný rád. Vyznavač české kuchyně asi neocení sadu exotických omáček vhodných k přípravě asijských jídel.
* Nic, co páchne. Olomoucké syrečky jsou sice fajn, ale umístit je mezi dárky je opravdu nevhodné.
* Něco extra. Vánoční dárek není balík běžných sýrů a paštik ze supermarketu, ale něco, co si člověk běžně nekupuje. Takže když sýr, tak nějaký zajímavý, neobvyklý, luxusní, nejlépe ze specializované sýrárny.
* Domácí výrobky. V tomto případě opatrně. Kdo je šikovný výrobce vyhlášených domácích marmelád či podobných pochutin, má vyhráno. Ale hodí se darovat opravdu jen to, co se už několikrát setkalo s nadšeným ohlasem. Ne upatlanou sklenici přeslazeného džemu, kterých máme od loňska ve spíži třicet a nikdo je doma nejí. S tím souvisí i design dárku. Když jde o domácí výrobu, je třeba si dát hodně záležet na zabalení a vyzdobení. Něco v zavařovačce se zrezivělým víčkem vhodný dárek opravdu není.
* S tím vším souvisí poslední zásada vyznavačů jedlých vánočních dárků: musí být vždy krásně zabalený a nazdobený. I když jde o tyčku salámu, dejte ho do blýskavého papíru a na každý konec uvažte mašli. Uvidíte, že rozbalování bude zábava, překvapení a radost.

Tak dobrou chuť všem obdarovaným!

vánoční dárky
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%