Abychom měli klidné Vánoce
aneb Konec hádek na i60.cz

Abychom měli klidné Vánoce
aneb Konec hádek na i60.cz

7. 12. 2014

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, velice si ceníme vašeho neustále rostoucího zájmu o portál i60.cz. S tím, jak přibývají čtenáři, zákonitě přibývá rozdílných názorů, ale i autorů, kteří musí mít za každou cenu poslední slovo. V posledních týdnech jsme v diskuzních rubrikách zažili dosud nevídané přestřelky, které šly nejen za hranici dobrého vkusu, ale především silně obtěžovaly drtivou většinu těch, kteří se na i60 nechtějí hádat, nýbrž číst, psát a slušně se pobavit. A jak už to tak v životě bývá, pár jednotlivců dokáže i jinak přátelskou atmosféru patřičně otrávit.

Nějakou dobu jsme tento stav tolerovali s tím, že jde o svobodný web a že se situace sama uklidní. Leč nestalo se a nepřijatelné situace se s přestávkami opakovaly. A tak jsme si řekli dost. Byť nám to nedělá radost, kvůli některým registrovaným čtenářům jsme byli nuceni přijmout opatření, která snad zamezí vulgaritám, hádkám a nekončícím rozbrojům.  

Líbí/Nelíbí versus chat

Názorová rubrika Líbí/nelíbí slouží k vyjádření vždy jednoho jasného postoje, který může být buď kladný, nebo záporný. Názor přispěvatele mohou ostatní hodnotit příslušným palcem. Připomínali jsme několikrát, že Líbí/Nelíbí není chat, kde vyjádření střídá další vyjádření. Protože někteří toto pravidlo nechtějí respektovat, napříště bude mít možnost každý přihlášený čtenář vkládat jen jeden příspěvek denně. Tím zamezíme nekonečným (a někdy nevhodným) konfrontacím.

Naproti tomu chat samozřejmě výměnu názorů umožňuje. Rádi bychom, aby se však nesla nikoli v konfrontačním, ale přátelském duchu. Pokud někdo opravdu zatouží si s někým něco od plic vyříkat, nechť se s ohledem na další čtenáře přesune (nebo bude přesunut) na „podchat“ s názvem Ring (připravujeme).

Z „podchatů“ jsme ponechali ještě Citáty, Vtipy, Recepty, Foto dne, Redakce, Politika a Sport, které jsou svým způsobem specifické. Nové již nebude možné bez souhlasu redakce samostatně zakládat. Všechna ostatní témata lze odehrávat na hlavním chatu i60.cz. V případě zájmu o nějaké nové, originální téma chatu, je možné dohodnout jeho založení s redakcí. 

Slušná diskuze, nebo žádná

Základem každé diskuze (včetně té u jednotlivých článků) by měla být slušnost a věcnost. Pokud chceme ponechat možnost, aby se čtenáři mohli vyjadřovat (a to my stále chceme), měli by všichni účastníci diskuzí tuto zásadu ctít. Je jasné, že není možné případné „úlety“ okamžitě uhlídat, ale dokážeme je dohledat. A pokud se tak stane, rozhodli jsme se postupovat razantně. Nevhodné příspěvky budou ihned vymazány, při opakovaném porušení pravidel bude vymazán profil autora. Jestliže se ukáže, že ani tato opatření nezabírají, budeme – ač velmi neradi – nuceni zrušit všechny diskuze jako takové.

Omlouváme se všem slušným čtenářům, kterých je naprostá většina. Nemáme z těchto opatření radost, ale jsme nuceni bránit portál i60, jeho dobrou pověst a práci a zábavu stovek čtenářů, kteří jej denně sledují. 

Vydávání čtenářských příspěvků

V posledních dnech jsme zaznamenali diskuse na téma vydávání čtenářských příspěvků. Ptáte se, proč někdy trvá vydání čtenářského příspěvku několik dní, jindy třeba jen den, proč některé příspěvky nebyly vydány vůbec apod. Dovolte tedy bližší vysvětlení.

Některé dny se v naší administraci objeví pět nových čtenářských příspěvků a někdy třeba deset, patnáct i více. Některé texty jsou skvěle napsané, bez jediné gramatické chyby, s jinými je potřeba ještě pracovat, opravit chyby, někdy i formulace tak, aby byl článek pro všechny čtenáře srozumitelný. Ke všem článkům přidáváme fotografii,  a tak někdy se článek zdrží, protože k němu vyhledáváme vhodnou ilustrační fotografii. 

Kritérií, podle kterých čtenářské příspěvky vydáváme, je několik, zpravidla k těm základním patří: aktuálnost, tedy zda se obsah článku týká nějakého konkrétního data, kdy by měl být vydán, kvalita obsahu, tedy zda je zajímavý obsahově, fotografie, tedy zda jsou k příspěvku autorem přidány fotografie či musíme článek opatřit vlastní fotografií. Hlídáme si také to, aby na jedno téma nevycházelo v průběhu dne více článků, proto se například soutěžní příspěvky snažíme rozprostřít do více dní tak, aby v jednom dni nevyšlo například pět článků na stejné téma. 

Samozřejmě, že jedním z hlavních kritérií je i datum, kdy se objeví čtenářský příspěvek v naší administraci. Tedy snažíme se vydávat příspěvky, které již několik dní čekají na vydání. Ovšem pozor, někdy čtenáři zapomenou u svého příspěvku zvolit "Viditelnost pro všechny návštěvníky webu", což je přesně ten signál, kdy se nám čtenářský příspěvek objeví v administraci. My nevíme, kdo a kdy svůj text vložil na svůj profil, to bychom museli sledovat denně všechny čtenářské profily. V případě, že někdo označí viditelnost pro všechny návštěvníky webu až za několik dní poté, co příspěvek vložil na svůj profil, my si v redakci tohoto nového příspěvku nemusíme všimnout, protože tento příspěvek přeskočí již články nové a ty starší jsou již pro nás obtížně dohledatelné.

Řešení je snadné - stačí napsat na chat, anebo na mail i60@i60.cz, že vám "leží" již delší dobu nevydaný článek a my jej vyhledáme.

Stává se také, že některé příspěvky ani nejsou článkem, ale třeba jen odkazem na nějaké jiné stránky, jednovětnou pozvánkou na nějakou akci apod. I pro tyto odkazy raději využívejte chat, technicky je pro nás obtížné a časově náročné přidávat k tomuto příspěvku fotografii.

A samozřejmě, že nám v admnistraci zůstaly i články, které nejsou použitelné. Buď obsahují reklamu, nebo jsou špatně napsané, nesrozumitelné, neúplné. Ovšem z počtu cca 2600 čtenářských příspěvků je nevydaných textů cca padesát, tedy minimální počet. 

Milé čtenářky, milí čtenáři, věříme, že magazín i60 bude i nadále místem, kam se budete rádi vracet a že se budete rádi na obsahu magazínu podílet.

i60.cz je přece váš portál!

čtenáři i60.cz
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.