Elektřina bude levnější,
plyn zdraží jen nepatrně

Elektřina bude levnější,
plyn zdraží jen nepatrně

26. 11. 2014

Regulovaná cena elektřiny pro domácnosti příští rok poklesne o 1,2 procenta. Celkové náklady na plyn se naopak zvýší, a to o 1,18 procenta až 4,74 procenta podle toho, k čemu lidé plyn využívají. Přesnou a konečnou cenu pro spotřebitele určí až dodavatelé.

Přesto už nyní se dá říci, že ceny pro domácnosti s malou spotřebou elektrické energie, které nevyužívají elektřinu k vytápění a ohřevu užitkové vody, nejvíce poklesnou u firmy E.ON, a to o 1,77 procenta. Pražská energetika (PRE) by měla zlevnit o 1,3 procenta a u společnosti ČEZ by měla zůstat téměř na stejné úrovni jako letos, lidé by měli ušetřit 0,06 procenta.

Na snížení regulované ceny elektřiny, která obsahuje především poplatek za přenos a distribuci i příspěvek na obnovitelné zdroje energie, se pozitivně podepsal pokles tržních cen silové elektřiny. "Ta by měla nadále klesat, proto by konečná úspora mohla činit tři až 3,5 procenta," oznámil Energetický regulační úřad (ERÚ).

Změna cen pro konkrétního zákazníka se ale bude lišit v závislosti na regionu, kde je připojen k elektrizační soustavě. Odlišnosti mohou být způsobeny zvolenou distribuční sazbou, odlišným charakterem odběru a množstvím spotřebované elektřiny.

"Žádnému zákazníkovi ČEZ se v příštím roce cena nezvýší. Většině mírně poklesne, a to nejen vlivem poklesu cen za regulované platby, ale i tím, že mají produkt, kde cena klesá," řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

V souvislosti s cenami plynu se očekávalo výraznější zdražení, a to kvůli geopolitické situaci na Ukrajině. Takový vývoj ale nenastal, takže zvýšení cenu bude velmi mírné. ERÚ předpokládá, že pokud zůstane cena plynu na současné úrovni, vzroste konečná cena plynu zhruba o jedno až dvě procenta.

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.