Foto

Zápisník starého muže. 27. Symboly 17. listopadu nám ukradli

18. 11. 2023

Symboly 17. listopadu nám ukradli, řekl Klaus v diskuzi se Zemanem. Nic divného, je to přirozený vývojový stav. Ti lidé jen splnili svou historickou úlohu podle schopností svých a možností té doby, byť měli ideje ty nejušlechtilejší.

Psi štěkají a karavana kráčí dál, říká se. Karavana překračuje nové duny s novými vůdci, za jiného počasí. Starci vzpomínají, mladí neprožili to co oni a realitu v niž se nacházejí vidí jinak. Vzniká nový pohled na minulost, předává se mladým, vzniká jednotný školský názor, který další generace přejímají. Jinou vlastní zkušenost nemají, tak akceptují a ztotožňují se s tím, co jim je podáno.

Přece i my dnes také máme jakýsi školský výklad dějin a jen odhadujeme nenaplněné vize historických osobností. Těžko posoudíme, které symboly byly jejich vlastní a které jim ukradli jejich následníci. Ale stalo se tak, jak se stalo a my s tím žijeme.

Že žádný školský výklad dějin nemáme, používá se ten bolševicko obrozenecký, který je zmanipulovaný a někdy přímo vylhaný, leckdo namítá.

Ano, zatím nemáme, ale formuje se a pamětníci stále žijí. Až nebudou, dostane výklad dějin konečnou podobu podle společenské objednávky.

Zrovna dnes 18.11.2023 na Nova Cinema v 17,15 hodin je film SEXMISE z roku 1984. Kdo neviděl, doporučuji shlédnout, komedie s podobnosti více než náhodnou k minulosti i současnosti. Zejména mladí leccos pochopí.