Téma dne: Hroby, hřbitovy
FOTO: Elena Valeriánová

Téma dne: Hroby, hřbitovy

3. 11. 2021

Dovolte mi, vážení přátelé, malé zamyšlení nad tímto fotografickým tématem, které je pro mne osobně doslova velmi tvrdým oříškem.

Na íčku je docela silná „úroda“ fotografů. Denně ukazujeme fotografie, které jsme pořídili v místě bydliště, na výletech, na toulkách přírodou. Denně neseme svou kůži na trh.

Je mnoho lidí, mne nevyjímaje, co se rádi toulají hřbitovy, pokud mohou, tak ani na výletech žádný nyvynechají. Mám ráda staré hřbitovy, kde spí svůj věčný sen lidé z daleké minulosti, v klidu a tichu zde přemítám a zamýšlím se nad jejich osudy, snažím se představit si, proč ten nebo jiný zemřel mlád, dojímají mě malé dětské hroby. Našlapuji tiše. Zlobím se na lidské zrůdy, které ničí hroby a popravdě jim není nic svaté.

Ač se může zdát opak, tak téma dne Hroby, hřbitovy není fotograficky vůbec lehké. Jistě, každý umí vyfotit hrob plný svíček, cvaknout do prostoru mezi hroby a fotka je hotová. Neříkám, že je to špatně, to vůbec ne. Ale o tom to asi není. Snažit se uchopit téma jinak, poeticky, zamyslet se nad tím, co fotka vypovídá, to je ten oříšek. A já jsem byla nesmírně zvědavá na to, jaké fotky se sejdou. Hlavně proto, že já sama nejsem nikdy se svými hřbitovními fotkami nijak zvlášť spokojená. Abych pravdu řekla, tak do spokojenosti mám hodně daleko. Prostě to není ono. A věřte mi, že velmi obdivuji práce a umění fotografů, kterým se i toto téma zdaří. Dokáží do snímku promítnout duši hřbitovního místa, zachytí ten klid, ticho, nostalgii, jenž k těmto místům dozajista patří.

A proto budu hřbitovní fotky zkoušet znova a znova a snad jednou se mi něco podaří. Doufám.

Dobré světlo, přátelé.

cestování fotografování
Hodnocení:
(5.1 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Také rada procházím staré hřbitovy a čtu náhrobky. Bydlím v Teplicích, bývalých Sudetech a proto na zdejších náhrobcích se při četbě na náhrobcích také procvičuji v němčině. Je jedno, kterou řečí byly napsány, ale je z nich možno vyčíst, jak byli lidé tehdy vážení a milující. Zbytečně se neříká " o mrtvých jen dobře". Jako malá jsem chodila s babičkou na vesnické pohřby, když jsem tam byla o prázdninách. Také jsem byla i v kostele, byť jsem z rodiny, kde se náboženství moc nevedlo. Musím říct, že si dodnes pamatuji všechny rituály při pohřbech. Babička vždy říkala, že ze hřbitova se nesmí nikdy nic odnést, protože by si proto mrtví v noci přišli. Proto je mně moc líto, že je dnes plno vandalů, kteří si hřbitovů nejen neváží, ale kradou tam vše možné. Škoda, že neměla babička pravdu.
Martina Růžičková
Toto fotografické téma je velmi náročné a citlivé. Já sama cítím při fotografování na hřbitovech jakýsi ostych, takže v archívu mám jen pár fotek hodně starých a opuštěných náhrobků. Dobré fotky s vystižením atmosféry těchto míst mě ale dokáží silně oslovit. Tady je to úvodní fotka článku, "plačící" černý kámen v kontrastu s bílým andělíčkem i kříž s ojíněnými keři v popředí. Dobré světlo přeji.
Soňa Prachfeldová
Ano, je moc těžké zachytit ten klid, tu hranici mezi životem a smrtí, aby to nebyly fotky až kýčovité, ale něco sdělující.
Dana Puchalská
Eleno, děkuju za pěkné zamyšlení a hezké fotky.
Anna Čípová
Elen, souhlasím s tebou a rozumím tvým řádkům. V Rožnově je několik hřbitovů, já nám nejraději ten "starý". Bohužel je obklopen ze tří stran paneláky a ze čtvrté silnicí. Proto tam fotím pouze zajímavé detaily náhrobků. Elen, zkoušej a nezapomeň vložit na FD.
Jitka Caklová
Vím, že nemá smysl cokoliv vysvětlovat, tak jen dodatek k 11:17 Jak jsem napsala do Líbí, UŽ nemám potřebu sdílet negativa, ale nevadí mi, když někdo tu potřebu má a chápu to. Nepatřím k mnoha lidem, co se rádi toulají hřbitovy, ale to snad není důvod, abych to nenapsala. Mě toto téma nezaujalo a když chci uchopit jakékoliv téma poeticky, tak se s foťákem určitě nevydávám mezi hroby. To ale neznamená, že mám něco proti komukoliv, kdo to tak má. Přeji všem dobré světlo a to v Duši nevyjímaje ♥
Elena Valeriánová
Paní Kilarská, děkuji. Myslím, že jsme na stejné vlně a je potěšující, že je nás tady více. Vážím si velice Vašich slov. DOBRÉ SVĚTLO.
Libuše Kilarská
Vážená paní Valeriánová, i já neopomenu na svých cestách navštěvovat hřbitovy a kostely. Jsou to taková "okénka" do historie či kultury té či oné oblasti. A obojí jsou pro mne, jako fotografa amatéra, velkou výzvou. Váš článek je psán duší "fotografa", velmi mne zaujal a ve všem s vámi souhlasím. Dobré světlo.
Naděžda Špásová
Zrovna včera, tj. ve středu jsme byli na hřbitově. Každý rok tam fotím, ale včera to vůbec nešlo, bylo tam dost lidí a chyběla tam atmosféra, vůbec mě to neoslovilo, proto chápu, proč to Elen napsala a kdo to nepochopil, tak ať si přesedne, protože si sedí na vedení.
Vladislava Dejmková
Na hřbitov zajdu jen občas a spíš na ten, který ještě neznám. Jen jednou jsem zašla na hřbitov cíleně fotit, pŕedstavy jsem měla dost zajimavé, ale nakonec z toho nic zajímavého nevzniklo. Ale je to inspirující nápad.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.