Nejkrásnější knížky pod stromeček
Knižní tipy na Vánoce

Nejkrásnější knížky pod stromeček

16. 11. 2018

Kamarádce kupte rozhovory s osobnostmi, švagrové knihy o zahradničení. Tátovi detektivku a dětem nějaký hezký příběh – zde jsou tipy na zajímavé knížky pod vánoční stromeček.

Pro kamarádku: Zálety Aleny Zárybnické – Blízká setkání rozhlasového druhu
Meteoroložka, moderátorka a skialpinistka Alena Zárybnická vydává rozhovory s osobnostmi, které zpovídala v pořadu Zálety vysílaného na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Pardubice. Jedná se o známé osobnosti i ty, kdo nestojí v centru zájmu médií, a přesto je jejich život výjimečný. Jsou to: letecký akrobat Martin Šonka, novinář Jan Petránek, architekt Miroslav Řepa, novinář a pedagog Václav Moravec, modelka a Miss World Taťáňa Kuchařová, snowboardistka a lyžařka Ester Ledecká, kardiochirurg Jan Pirk, astronom a fotograf Petr Horálek, historička Milena Lenderová, novinářka a fotografka Lenka Klicperová, hokejista Dominik Hašek, pěvkyně Dagmar Pecková, biatlonista Michal Krčmář, herečka Simona Stašová a herec a spisovatel Miloň Čepelka.  

Pro kamaráda: Mráz přichází z Kremlu od Zdeňka Mlynáře
U příležitosti padesáti let od sovětské okupace v roce 1968 vydává Nakladatelství Zeď poprvé po 28 letech legendární knihu Mráz přichází z Kremlu. Jedinečné svědectví o jednom z nejtemnějších okamžiků české a československé historie napsal bývalý vysoce postavený komunistický politik Zdeněk Mlynář a pozdější významný disident a signatář Charty 77. Mlynář ve své knize popisuje vpád sovětských a dalších vojsk do Československa i dramatické hodiny a dny v sovětském zajetí. Patřil do nejužšího vedení komunistické strany, byl u klíčových okamžiků, viděl, jak se lámou charaktery, zažil, jak se z domnělých přátel stávají nepřátelé.  

Pro manžela: Lazar od Larse Keplera
Manželovi kupte pořádnou detektivku, nejlépe se slavným komisařem Joona Linna. Jakou má kniha zápletku? Policisté objeví v bytě na předměstí Osla tělo mrtvého muže. Z toho, co najdou v mrazáku, jsou v šoku. Zavražděný byl vykradač hrobů, sběratel trofejí a kanibal. Jednou z trofejí je i lebka Summy Linnové, Joonovy manželky. O několik dní později požádá švédskou policii o pomoc německá komisařka. V kempu nedaleko Rostocku byl zavražděn sexuální násilník. Stopy vedou k někomu, kdo má být již dávno mrtvý.  

Pro babičku: Babiččin deník
Tento originální památník byl vytvořen proto, aby zachytil a zachoval babiččiny jedinečné vzpomínky. Jde vlastně o knihu, do které babička zapisuje svůj životní příběh, vzpomínky a zážitky, stejně jako svá přání a sny. Každá stránka obsahuje promyšlenou nápovědu, jejímž úkolem je inspirovat a povzbudit jakoukoli babičku k zaznamenávání těch nejpamětihodnějších a nejvýznamnějších zážitků z dob, kdy bývala dítětem, dívkou, matkou a babičkou. Stejně tak může babička do knihy zaznamenat rodinné příběhy a tradice, které chce předat svým vnoučatům. Mimo jiné i díky okouzlujícím ilustracím představuje tento deník dokonalý dárek pro moderní babičku.  

Pro dědečka: Chyťte Žida! od Tuvia Tenenboma
Tato knížka se stala literární senzací. Přináší zcela nový pohled na dění v nejsledovanějším koutě planety. Budete se válet smíchy. Izrael je jedinou demokracií Blízkého východu, ale velká část Západu ho tak nevnímá. Proč se Evropané rozhodli, že ti dobří jsou Palestinci? Proč je podporují tak jako nikoho na světě? To se Tuvia Tenenbom rozhodl zjistit. Jenže jako Žid by daleko nedošel. A tak se ve Svaté zemi vydává za Němce, novináře Tobiho. A tomu všichni řeknou všechno. Od palestinských politiků po liberální Izraelce či konzervativní jestřáby.

Pro švagrovou: Zahrada žije – Zahradničíme s dětmi Anity Blahušové
Ideální knížka pro rodiny s dětmi … obsahuje vše podstatné o zahradničení a hlavně inspiraci na celých 12 měsíců v roce – co a jak s dětmi na zahrádce dělat a vytvářet, aby je to bavilo (a ještě jste u toho společně něco dobrého vypěstovali). Je to krásná rodinná knížka plná přehledných postupů, autentických fotografií z celoročních aktivit s dětmi na zahradě i barevných ilustrací zvířat, ptáků a hmyzu, kteří naše zahrady obývají. 

Pro švagra: Transsibiřská odysea Po stopách legionáře Jana Kouby od Iny Píšové
9288 kilometrů měří nejdelší železnice světa, transsibiřská magistrála. Na sklonku první světové války tuto legendární trať ovládli českoslovenští legionáři. Po sto letech se po stopách desátníka 7. Tatranského pluku Jana Kouby vydává jeho pravnučka Ina. Na své cestě z Moskvy do Vladivostoku má v ruce jeho deník, v němž po čtyři roky zaznamenával válečné běsy a zápas o přežití v nekonečné pustině.  

Pro strýčka: Hvězda sever D. B. Johna
Hvězda Severu čerpá z autorových zkušeností z pobytu v Severní Koreji a přináší mrazivý příběh zasazený do skutečných korejských reálií, zajímavou zápletku a neopakovatelnou thrillerovou linku. V hlavním městě se život vysoce postaveného severokorejského diplomata začíná ubírat zcela opačným směrem. Jeho bratr aspiruje na funkci v nejužším okruhu Drahého vůdce Kim Čong-ila, ale nejprve je třeba prokázat, že po tři generace je celá rodina ideologicky bezúhonná. Tajná policie však nalezla informace, kvůli kterým se kariéry, a tím pádem i holé existence obou sourozenců mohou velmi rychle zhroutit.  

Pro tetičku: Dynamické stárnutí od Kate Bowman
Jak si udržet duševní pohodu v každém věku? To ukazuje nová kniha Dynamické stárnutí - Jednoduchá cvičení pro pohyblivost celého těla. V publikaci naleznete spoustu cviků pro udržení kondice, zdravé nohy a lepší rovnováhu. Autorka svým čtenářům nabízí cviky pro různé úrovně pohyblivosti, při kterých není potřeba žádných speciálních pomůcek a vybavení. Navíc obsahuje příběhy, zkušenosti a rady čtyř žen nad sedmdesát pět let, které se těchto principů držely celá léta a vyhnuly se tak mnoha nepříjemným operacím a bolestem. Zjistěte, jak je možné být hbitější a v lepší kondici než před deseti lety.  

Pro dceru nebo syna: Zuzanka a Goldýš od Terezy Boehmové
Kniha pohádek pro děti vě věku mezi 5-12 lety. Hlavní postavou je holčička Zuzanka a plyšový pes Goldýš, který v noci ožívá a bere Zuzanku do různých pohádkových zemí, kde zažívají různá dobrodružství. Zároveň se v příběhu, který se prolíná knížkou, snaží usmířit Zuzky hádavé rodiče. Každá pohádka končí zábavnými úkoly pro děti nebo jednoduchou hrou. „Goldýš nebyl jen tak obyčejná plyšová hračka, byl to kouzelný pes. Mohl vzít Zuzku ve spánku s sebou do různých tajemných pohádkových zemí. Některé se vám možná budou zdát strašidelné, jiné zábavné a někde budou nutně potrebovat Goldýšovu a Zuzčinu pomoc.“  

Pro sebe: Nejlepší víkend od Patrika Hartla
Novinka oblíbeného autora Patrika Hartla potěší během hektických příprav na Vánoce. A o čem je? Na Silvestra si Andrea, Jirka, Dáša, Bert, Markéta a Pavel dají zásadní novoroční předsevzetí. Žádný z nich ale nikomu neřekne, jaké je to jeho. Všichni touží změnit svůj život a doufají, že se jim to během nového roku podaří. Mohlo by, protože času na to budou mít dost. Kromě ranních a večerních hodin pracovních dnů mají k dispozici padesát dva víkendů, deset státních svátků a čtyři týdny dovolené. To je dohromady šest tisíc sedm set šedesát hodin volna, během kterých se dá změnit téměř cokoli.  

Pro kolegyni: Veselí od Radky Třeštíkové
Když dojdete až na konec slepé ulice, máte dvě možnosti, přešlapovat na místě, anebo se vrátit. Třiatřicetiletá Eliška se rozhodla pro návrat. Zpátky na jižní Moravu. Do svého dětského pokoje. K rodičům. K sobě samé. Ke své podstatě. Protože doma jsou odpovědi.    

knihy Vánoce
Hodnocení:
(5 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.