Cesta na Sever 1:
vzhůru do Švédska

Cesta na Sever 1:
vzhůru do Švédska

2. 4. 2012

Projíždíme s manželem autem noční  Prahou. Přijíždíme na Černý most a hledáme parkoviště, na kterém nás má čekat autobus, jenž nás poveze na dovolenou. Po menších problémech se nám to daří.

Ukládáme svá zavazadla, sedáme do ne zcela zaplněného autobusu a pomalu vyjíždíme. Všichni mí přátelé jsou na svých místech. Podařilo se jim dojet včas.

Opouštíme noční Prahu. Za chvíli budou hodiny odbíjet půlnoc. Míříme na SEVER.

… Ústí nad Labem, hraniční přechod Petrovice a už jsme za hranicemi naší vlasti. Žádné celní či pasové kontroly. Žádné vyplňování kdysi známých formulářů, na kterých bylo nutné kromě snubního prstýnku napsat vše, co člověk převážel.

Berlín pod rouškou noci

Jsou 4 hodiny ráno. První delší zastávka za  hranicemi. Všude tma, neznámé prostředí, mnozí bez znalosti cizího jazyka, vzájemně se taky většinou neznáme. Neztratíme se? Nezabloudíme? Vyrovnáme se všichni chůzi mladé sympatické průvodkyně?

Ano, jsme v Berlíně. Zastavujeme u historické berlínské budovy Reichstag. Sídlo německého parlamentu, které je jednou z nejvýznamnějších historických památek v Berlíně. Nachází se v blízkosti Brandeburgské brány. Budova byla postavena v letech 1884-94.

V roce 1933 byla poškozena požárem. Následně ještě ke konci války, kdy do Berlína vstoupili Sověti. Po válce zůstal Reichstag v Západním Berlíně, přímo u berlínské zdi. V letech 1958 a 1972 byl přestavěn. V roce 1995 zde proběhla další velká rekonstrukce, která byla ukončena roku 1999. Od dubna 1999 byl Reichstag opět sídlem Spolkového sněmu.

Prohlížíme si Braniborskou bránu i symbolický hřbitov z mramorových kvádrů. Poté nastupujeme do autobusu a pokračujeme v cestě. Většina účastníků usíná. Probouzí nás hlas průvodkyně. \"Dobré ráno, blížíme se k Rostocku, zde nastoupíme na trajekt, který nás převeze do Dánska.\"

Trajektem až do Dánska

Trajekt je obrovský, postupně do něj najíždí řada aut a autobusů. Vystupujeme a vydáváme se na palubu. Plavba potrvá přibližně dvě hodiny. Na palubách je řada místností k pohodlnému usazeni, obchod s parfémy a suvenýry a samozřejmě lodní restaurace. My však míříme na horní, otevřenou palubu. Láká nás pohled na širé moře a vzdalující se Rostock. Míjíme i pláž na rostockém předměstí Warnemünde. Někteří vzpomínají, že kdysi na této pláži trávili dovolenou. Teď je již opuštěná, je po sezoně. Svítí sluníčko ale najednou začíná drobně mžít. Nad Rostockem se objevuje duha.

Okolo lodi poletují rackové. Před námi na moři se kolébá velké množství plachetnic.Vyjíždíme z přístavní laguny, Roztok pomalu mizí v dáli a nás obklopuje širé moře. Usedáme na zádi lodi a vyhříváme se na slunku. Pozorujeme pruh rozvířené vody za naším trajektem, odrazy slunečních paprsků a později i objevující se mraky. Samozřejmě všichni fotíme.

Za necelé dvě hodiny se ozve gong a hlášení, že máme nastoupit do svých aut a autobusů. Trajekt přistává v dánském přístavu Gödser. Autobus vyjíždí a dává se na cestu přes několik dánských ostrůvků. Míříme na okraj Kodaně, kde byla vybudována spojnice mezi Dánskem a Švédskem. Poprvé od doby ledové se lze z Dánska do Švédska dostat po souši.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.