Nesvítí někde zbytečně? Šetření elektřinou se vrací do hry
Ilustrační foto: pixabay.com

Nesvítí někde zbytečně? Šetření elektřinou se vrací do hry

21. 12. 2018

Možná si ještě pamatujete na nápisy v panelákových domácnostech, které se ptaly: Nesvítí někde zbytečně? Při současném trendu zdražování elektřiny by stálo za to tuto cedulku znovu vyvěsit.

Ušetřit totiž můžete víc, než o kolik se (zatím) zvedla cena. Bez investic. Stačí jen trochu přizpůsobit své chování.

Elektřinou svítíme, ale největší spotřebu mají naše spotřebiče a k úspoře není nutné je vždy vyměnit. Významně ušetříte už třeba tím, když perete prádlo při nižší teplotě. Dnešní kvalitní prací prostředky to umožňují.

To samé lednička. Spotřebu snížíte tím, když do ní nedáváte například teplé jídlo, a především ji pravidelně odmrazujete. Led na stěnách spotřebu elektřiny zvyšuje. Zvažte také, jak často ji otevíráte: při každém otevření totiž dovnitř vnikne teplý vzduch, který je potřeba znovu ochladit

„Jde většinou o logické věci, ale ruku na srdce: často zvítězí naše pohodlnost. Přitom šetrným chováním a správnými návyky lze významně ušetřit v každé domácnosti. Lednička například nemusí být nastavena tak, aby chladila na tři stupně, bohatě stačí na pět. Rozdíl ve spotřebě je přitom za každý stupeň významný,“ upozorňuje Ladislav Pšenčík, obchodní ředitel LAMA energy.

Pozor na stand-by režim spotřebičů
Až tisíc korun ročně můžete ve své domácnosti ušetřit jenom tím, když důsledně vypínáte spotřebiče a nenecháváte je stand-by režimu, při kterém sice spotřebovávají málo elektřiny, zato ale non-stop. Jasně, že se vám nechce pokaždé vstávat a vypínat například televizi ručně. Stačí ji ale mít zapojenou prostřednictvím prodlužovacího kabelu se spínačem.

Pokud vaříte na elektrickém sporáku, ušetříte například tím, když důsledně používáte pokličky, využíváte zbytkového tepla na dovaření či udržení teploty jídla. Stačí také, když důsledně využíváte takové plotýnky, jakým odpovídá velikost hrnce. Na dlouhé vaření používejte tlakový hrnec. Ušetříte kromě peněz také čas: v tlakovém hrnci se pokrmy vaří při vyšší teplotě, než je sto stupňů, tudíž rychleji.

Ušetřit můžete i pro používání elektrické trouby: stačí, když minimalizujete její otevírání, při kterém vždy poklesne teplota. Pečené maso potom například udržíte dlouho teplé i při vypnuté troubě, horký vzduch zůstane uvnitř.

U svícení se samozřejmě vyplatí investice do úsporných žárovek, zejména v místnostech, kde se svítí delší dobu v kuse. Ale ušetřit můžete i bez nich. Není nutné, aby se svítilo v celém domě či bytě, stačí jen místnost, ve které právě jste. Když právě nečtete, není nutné svítit naplno.

Doporučuje se mít například v obývacím pokoji samostatné světlo nad jídelním stolem, velké světlo ve středu místnosti a například lampičku ke sledování televize. I když ve svém bytě nemáte takovéto řešení, stačí si připomenout ono panelákové: „Nesvítí někde zbytečně?“

Přetopený byt umí udělat průvan v peněžence
Samostatnou kapitolou je, pokud elektřinou ohříváte vodu, nebo dokonce vytápíte dům či byt. U vody hraje velkou roli, jak máte nastavenou teplotu vody v bojleru či v průtokovém ohřívači. Není nutné ohřívat vodu v bojleru na šedesát stupňů, u průtokového ohřívače se pak doporučuje nastavit přesně teplotu pro sprchování.

U vytápění mějte na paměti, že každým stupněm, kdy máte doma tepleji, se významně zvyšují náklady. Je logické, že nebudete doma chodit v kožichu, ale v triku s dlouhým rukávem a v pohodlných domácích kalhotách zvládnete v klidu i teploty lehce nad dvacet stupňů. Vaše peněženka to jistě ocení. A ocení i to, když budete dodržovat pravidla správného větrání, to znamená rychle a intenzivně. Tak, aby se vyměnil vzduch, ale neprochladly stěny.

„Rozumným chováním lze skutečně dosáhnout až nečekaně vysokých úspor, takže by se současné zvýšení cen nemuselo negativně promítnout na rodinném rozpočtu. Vzhledem k tomu, že současná situace na energetickém trhu ukazuje, že ceny se budou v příštích letech nadále spíše zvyšovat, je rozumné začít šetřit energii i obměnou spotřebičů. Lednička třídy A+++, nová pračka, ale i třeba úsporné žárovky mohou platby za energie výrazně srazit,“ doplňuje Ladislav Pšenčík z LAMA energy.

Základem je samozřejmě mít takového dodavatele energií, který má příznivé ceny.

energie
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit


Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%