Poznáte tuto boudu s pohnutou historií?
Foto: archiv autorky

Poznáte tuto boudu s pohnutou historií?

4. 10. 2018

Na tehdejší dobu to byla jedna z nejkontroverznějších staveb v naší republice. Nikdo si nedovedl představit začlenění tohoto železobetonového skeletu, hodně moderního na tehdejší dobu, do Krkonošského národního parku, do nádherné přírody Krkonoš.
Bohužel, stavba zvítězila nad všemi protesty, připomínkami.
Nad mocí se tehdy zvítězit nedalo. Za mě -nikdy jsem se s tímto betonovým monstrem v lůně Krkonoš nesmířila, určitě nejsem sama. Ale v Labi už uplynulo mnoho vody a i já jsem musela vzít, ač nerada, stavbu na milost. Obě jsme tu, ale jisto jistě ona mě přežije...

 Trocha historie:
Roku 1830 na místě dnešní Labské boudy v provizorních podmínkách začala podnikavá žena „stará Blažková“ německy die Blasse s prodejem kozího mléka, sýra a kořalky. Pozdější majitelé Devátové a Šírové z Rokytnice rozšířili budovu tak, aby zde mohli ubytovat příchozí.
V roce 1878 - 1879 došlo k přestavbě, kterou provedl hrabě Harrach, který s přístavbami pokračoval a objekt zvětšoval ještě i v letech 1888 - 1889.
V roce 1913 zde tragicky zahynul při závodech Bohumil Hanč.
Od r. 1934 měl v nájmu boudu Bedřich Hloušek, milovník hor a vlastenec. Jeho život skončil rukou gestapa.
V roce 1965, když nový nájemce Zapadlo rekonstruoval boudu, došlo k neopatrné manipulaci s benzinovou lampou a 6.11.1965 bouda vyhořela.
Červen 1969 byl svědkem položení základního kamene výstavby nové Labské, která byla dokončena a předána k užívání 15.11.1975.
V říjnu 1996 prodána v privatizaci soukromé firmě, ta v roce 1998 – 2004 boudu rekonstruovala do dnešní podoby.

/zdroj: Wikipedie,i-dnes.cz/

 

 

Omlouvám se, u velmi starých snímků je vždy uveden název boudy přímo na snímku. Snímky jsem nechtěla upravovat, ztratily by pak tu krásnou nostalgii.

Opět si představuji, že by hádanka mohla být zařazena ve fotohádankách. Kdo zná, na první dobrou pozná objekt už jen letmým pohledem na snímek, aniž by četl text. Ostatním pomůže následný text. Vůbec přeci o nic nejde,  zvláště pak, kam je článek umístěn....

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(4.4 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.