Jablečná slavnost poučí, pobaví i pohostí
FOTO: autorka

Jablečná slavnost poučí, pobaví i pohostí

22. 9. 2018

V neděli 23. září se Hostětín, obec podhůří Bílých Karpat nedaleko Luhačovic, zaslíbená ekologii a jablkům, opět stane cílem pro všechny, kdo si rádi pochutnají na čerstvém jablečném moštu, jablečných moučnících a nejrůznějších krajových specialitách. 

Jistě ale také těm, kdo mají zájem dozvědět se něco nového o ekologii, pěstování ovoce či poznat stará řemesla.

Jablečné slavnosti v Hostětíně zkrátka potěší všechny, kdo si nenechají ujít jejich jedinečnou, uvolněnou a pohodovou atmosféru a navíc si rádi užívají zajímavý kulturní nabídku pro dospělé i pro děti.

S nudou se tu nepočítá
Bohatý program je rozdělen do několika tematických okruhů. Pěstitelé ovoce a zájemci o ekologii budou moci využít Ekologické a ovocnářské poradenství, navštívit výstavu starých a krajových odrůd ovoce. Připraveny budou exkurze ekologickými projekty v Hostětíně - prohlídky pasivního domu, moštárny, přírodní zahrady, kořenové čistírny odpadních vod a výtopny na biomasu.

Na návsi a v okolí Centra Veronica se po celý den bude konat jarmark tradičních řemesel s ukázkami, představí se nositelé regionální ochranné známky Tradice Bílých Karpat, bude se zde ochutnávat čerstvý mošt z místní moštárny - zájemci si budou moci sami mošt vylisovat na ručním lisu. Hostětínské hospodyňky se představí na vyhlášené přehlídce jablečných moučníků, které si návštěvníci mohou po skončení nakoupit. A že to mnohdy bývá doslova boj, kdo z koho! Pořadatelé pamatovali také na zábavu. Děti pobaví Divadlo červených nosů, těm odrostlejším zahrají cimbálové muziky, folková zpěvačka Horana se synem Janem, Pass Zlín a Nevermore a Kosmonaut Brno. Zájemci se budou moci svézt v elektromobilu i na elektrokole.

A co by to bylo za slavnost bez patřičně bohatého občerstvení? Jehněčí speciality, bioguláš, klobásky, hostětínská zelnica, bohatá nabídka jídel pro vegetariány i vegany, hostětínský radler a pivo z regionálního pivovaru, to vše uspokojí i ty největší labužníky. Vstupné na akci je pro dospělého 100 Kč, pro děti 20 Kč.

Pořadatelé upozorňují na omezené možnosti parkování v obci. Ti, kteří přijedou vlakem, nebo na kole, mohou za odměnu počítat se sníženým vstupným. Jablko v nejrůznějších podobách a variacích tedy bude opět hlavní hvězdou hostětínské slavnosti, letošní úroda patří k těm nejbohatším.

 

Alena Kučerová pro portál i60

 

 

 

 

naše tipy slavnosti
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5 b. / 1 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

Fotogalerie

Zpět na homepage

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.