Samozřejmě není možné házet všechny Španěly do jednoho pytle. Nyní mluvím o těch, kteří se u moře živí cestovním ruchem. O těch, které jsem letos na dovolené potkal v Andalusii na Costa del Sol.
Španěl, majitel taverny na pobřeží, vstává nejdříve v deset, se snídaní si neláme hlavu, vždyť večeřel o půlnoci. Ukojení trapných zvyků turistů ze severnějších částí Evropy ponechává na hotelových resortech a jejich ještě trapnějších snídaních na švédských stolech.
Španěl zásadně hovoří jen španělsky, anglicky nebo německy ovládá tak deset slovíček. Pokud máte alespoň základy španělštiny, pochválíte večeři, moře a jeho oblíbený fotbalový klub (v tomto případě FC Sevilla), získáte si okamžitě jeho přízeň. Jako první dostáváte jídlo a pití (to často jako pozornost podniku zdarma), nasloucháte jeho dlouhým monologům, z nichž nerozumíte ani slovo, zatímco ostatní hosté marně čekají na obsluhu.
Pošlete nám i vy příspěvky (tipy, cestopisy, příběhy) do soutěže Moje léto 2014, v nichž představíte „to svoje“ místečko včetně pamětihodností, výletů do okolí, slavných rodáků a dalších zajímavostí. Rozsah textů, jejichž počet není nijak omezen, je čistě na vás – podmínkou je pouze, aby byly autorské (originální) a byly opatřeny alespoň dvěma vlastními fotografiemi. Článek, který vložíte běžným způsobem, a to nejpozději 30.8. doprovoďte nadpisem Moje léto: plus titulkem. Během prázdnin je budeme postupně zveřejňovat. Poslední srpnový den vybere redakce nejlepší letní tip a odmění jej zahradním grilem od firmy Mountfield. |