FOTO: Petr Novák, CC BY-SA 2.5, commons.wikimedia
Nina Divíšková: Štvou mě ty řeči, že je krize
12. 6. 2013Úspěšný seriál Vyprávěj končí. Jedna z jeho hlavních postav, babi Běta, je téměř totožná s její představitelkou. Nina Divíšková je ve skutečnosti také tak sarkastická, zábavná a rázná. I jejich život byl podobný, obě to neměly za komunismu lehké, ale nikdy se nevzdaly naděje, že bude lépe.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marie Novotná
1.7.2013 00:00
Paní Divíškové si velice vážím jako herečky i jako člověka. Ale rozhodně nemohu nereagovat na její, dle mého soudu velice zkreslený názor, že není krize. Paní Divíšková sice vidí lidi s narvanými košíky, ale to je jen jedna stránka mince. Měla by se podívat na statisíce lidí, kteří hledají práci, pracovat chtějí, a přesto ji sehnat nemohou. Bez ohledu na kvalifikaci. Těžké to mají absolventi škol, ale v příšerné situaci jsou především lidé těšně před a po padesátce. Ti si na pracovním trhu téměř "neškrtnou". Ať mají jakoukoli kvalifikaci, nikdo je nechce. Vím to z vlastní praxe - věnuvala jsem se úspěšně poradenství a lektorské činnosti pro nezaměstnané a viděla jsem tolik nešťastných lidí, kteří byli při zájmu o práci doslova šikanováni, protože nejsou mladí. A sama na sobě jsem si tuto situaci vyzkoušela bohatě. Práci jsem ztratila v r. 2007 a byla jsem velice aktivní při hledání dalšího uplatnění. Jezdila jsem na výběrová řízení, snažila jsem se hledat v oboru i mimo něj, ale zcela bez výsledku. Teprve po třech letech jsem získala práci, ale ze zdravotních důvodů jsem ji musela po půl roce opustit, protože nebylo výjimkou, že jsem z práce chodila po půlnoci a tentýž den jsem o půl osmé ráno nastupovala na další směnu. Práci jsem si brala domů o sobotách a nedělích. To jsem vydržela půl roku, pak už to nešlo -málem jsem zkolabovala. A byla jsem zase na pracáku. Ale to mi již bylo padesát let. Přestala jsem být zvána na výběrová řízení, do kterých jsem se přihlásila, zájem o mě zcela opadl. Věková diskriminace je na trhu práce tak katastrofální, že spousty velmi kvalifikovaných a pracovitých lidí živoří v předdůchodovém věku na životním minimu - 3400,- Kč měsíčně a mnohdy nemají co jíst. To je i můj případ. Přestože mám velmi slušnou a širokou kvalifikaci v oblasti personalistiky, vzdělávání, personálního a osobního poradenství, ve zdravotnictví a ve veřejné správy, nemohla jsem získat absolutně žádnou práci. Pro mnohé jsem příliš stará, pro mnohé příliš kvalifikovaná, takže představuji možné ohrožení pro stávající , hlavně vedoucí zaměstnance. A o tom, že zaměstnavatel dá raději přednost méně kvalifikovanému muži před kvalifikovanější ženou, se ani nemusíme bavit. Teprve letos v květnu jsem sehnala práci ošetřovatelky u psychiatricky nemocných klientů v zařízení sociální péče - domov se zvláštním režimem. Krmím, přebaluji, koupu, prostě se starám o základní potřeby klientů. A přitom bych mohla na jiné pracovní pozici, která by odpovídala mé kvalifikaci a zkušenostem, pomoci tolika lidem, hlavně těm, kteří jsou v těžkých životních situacích. Naposledy v naší historii byli vzdělaní lidé v kotelnách, zametali ulice či dělali jinou nekvalifikovanou práci v dobách hluboké totality. A co že to máme dnes? Může si náš stát dovolit tak příšerně plýtvat odbornými silami, kvalifikovanými i nekvalifikovaných lidmi, které živoří na pokraji společnosti a přitom by pro ni mohli ještě tolik udělat? A dovede si paní Divíšková a jí podobní představit, co je to po letech studií a práce nemít co jíst, nemít na ošacení a obutí, o nějakém kulturním životě ani nemluvím? Ví vůbec paní Divíšková, co je to sociální izolace, sociální vyloučení a jak se u lidí projevuje? Že vede k celkovému zhoršení zdravotního stavu, psychickým problémům, často i sebevraždám? Vyzývám paní Divíškovou k diskuzi na toto téma. Mám hodně těžkých zkušeností, a to nejen vlastních. Ráda bych uplatnila všechny své znalosti a zkušenosti v pomoci těm, kteří to v současnosti nejvíce potřebují - nezaměstnaným po padesátce, které žádný zaměstnavatel nechce. Ráda bych si otevřela poradnu, ve které bych se této činnosti věnovala. Bohužel, peníze na základní rozjezd nemám a příčí se mi od lidí v tíživé situaci vybírat peníze za poskytnuté služby. Mé město můj poradenský projekt vůbec nevzalo na vědomí, úřadu práce je tato činnost také zcela lhostejná. Takže mám odborné možnosti a zkušenosti, ale realizovat je bez peněz nemohu. Sociální služby, které jsem oslovila, také nereagovaly, účastnit se jako soukromá osoba projektů dotovaných Evropskou unií nemám šanci. ....Takže vykonávám velmi fyzicky i psychicky namáhavou práci, při které mohu klientům odevzdávat jen malou část toho, co bych mohla.........Má mzda je příšerně nízká........dostávám méně peněz, než jsem měla na sociálních dávkách.....A pro "vylepšení situace" jsem některými svými kolegyněmi a nadřízenými v zaměstnání šikanována...a proč??? No přece pro svou kvalifikaci, která značně přesahuje kvalifikaci jejich .........moje vzdělání a titul je pro některé z nich jako červený hadr na býka.................Takto jsem si opravdu závěr své pracovní kariéry nepředstavovala.....
Co mi na tohle odpovíte, paní Divíšková? Pořád si myslíte, že krize u nás není.......................? PhDr. Marie Novotná
Josef Němec
21.6.2013 11:57
Pěkný článek ale divím že p.Divíšková měla asi za komunistů vše jisté a slavila ,,listopad"měla se krásně za komunistů má i teď.Mě komunisté neštvali a štvát nebudou.Práci jsem měl a teď mám prd a dívám se jak sousedy vybrali zloději,,ezekutoři" Nečas rozdává trafiky a jí se to líbí,no zajímavá osobnost ale přeji ji aby práci měla a dostávala a ne jako Ti co o práci nemůžou zavadit jí se to páčí tak to tak necháme
Jiřina Topolová
17.6.2013 20:39
Moc pěkné čtení s moc příjemnou paní herečkou, která se mi v seriálu hodně líbila.Přejí paní Divíškové hodně zdraví a další pěknou práci.
Pavla Vítková
16.6.2013 21:10
Seriál Vyprávěj mě až tak nenadchl, byl dle mého soudu až příliš rozvláčný, avšak herecké obsazení bylo nadprůměrná. A paní Divíškové role vyloženě seděla.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Tento týden si ve vědomostním kvízu budete moci otestovat své vědomosti z historie a zeměpisu.
AKTUÁLNÍ ANKETA