Bolí vás zuby? Pak je tu hřebíček, aromatické koření typické pro indickou kuchyni, obsahuje protizánětlivou látku eugenol (kyselinu hřebíčkovou).
Kombinace jeho protizánětlivých a antioxidačních vlastností znamená řadu výhod i přínosů pro zdraví, od posílení ochrany před srdečními chorobami po pomoc při odvracení rakoviny i zpomalení poškození kostí a chrupavek artritidou. Stejně jako skořice i hřebíček obsahuje sloučeniny zlepšující u některých lidí funkci inzulínu.
Pokud vás bolí zuby, dejte si do úst několik celých hřebíčků. Počkejte, až trochu změknou, a pak je jemně žvýkejte zdravými zuby, aby se z nich uvolnila silice. Poté je přitlačte na bolavý zub a nechte je tam až půl hodiny. Hřebíčková silice má znecitlivující účinky, ale také ničí bakterie.
V laboratoři dokázal hřebíček zabít i některé bakterie odolné vůči antibiotikům.