Drátovat, flikovat! Příběh drátenického řemesla
Všechny fotografie: Věra Ježková

Drátovat, flikovat! Příběh drátenického řemesla

15. 4. 2025

Zvu vás na stejnojmennou výstavu do Středočeského muzea v Roztokách u Prahy. Před šesti lety jsem navštívila podobnou v Národním zemědělském muzeu v Praze. (Viz Šel dráteník po silnici).Protože se mi moc líbila, vydala jsem se za dráteníky i do Roztok.

historie řemesla výstavy
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Věra Ježková
Děkuji podruhé. :-)
Alena Tollarová
Z drátu šikovné ruce dokážou udělat neuvěřitelné věci. Já jen žasnu :)
Daniela Lender Chaloupková
Článek i foto se mi moc líbí. Pamatuji se, že moje babička měla jeden hrnec zdrátovaný a držel :-). V pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit jsou vystavena odrátkovaná velikonoční vajíčka. Pozorovala jsem tyto novodobé dráteníky při práci a šlo jim to "jako po drátku" :-)).
Martina Růžičková
Věro, díky za dokument z výstavy i zajímavá fakta z historie drátenického řemesla.
Michaela Přibová
Věrko, se zájmem jsem si přečetla váš článek. Připomněl mi dobu, kdy jsem navštěvovala kurz keramiky. Lektorka psala diplomku z krajkářství a já jsem jí požádala i o drátování. Když jsem např. vyrobila hrníček, tak jsem je obdobně odrátkovala. Vypadalo to moc hezky. Později jsem si koupila i knihu o drátování.
Marie Měchurová
Lidi byli, jsou a budou šikovní. Mezi ně patřili i dráteníci.
Eva Mužíková
Věrko, co nový čĺánek, to spousta zajímavostí. U nás v Liberci je před radnicí drátěná socha Vulpes od F. Skály. Ohromná spleť dratů která prý vzdává hold ublíženým bytostem mne nenadchla. Nemám oči pro tento druh umění. S dráteniky to asi nesouvisí.
Věra Ježková
Děkuji vám za hezké komentáře a hodnocení. :-)
Naděžda Špásová
Věrko, zase super příspěvek, drátěné věci v kuchyni používám dodnes a jsem s nimi moc spokojená.
Alena Velková
Živého dráteníka jsem nikdy neviděla, tak by mě zajímslo, jestli býval nadrátovaný :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

19%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%