Jarní toulání: Ze Sušice na Sedlo
Všechny fotografie: Hana Rypáčková

Jarní toulání: Ze Sušice na Sedlo

1. 4. 2025

Výlet ze Sušice na Sedlo je moc hezký. Do zastávky Šimánov jsem se dostala autobusem a pak šla po sice neznačené, ale dobře vyšlapané cestě. Stále vzhůru mezi ostružiním k prvnímu vrcholu Sedla.

Odtud jsou výhledy směrem k pásmu Javorníku. Cestu lemují skály vystupující z paseky poražených smrků a jedlí. Už vyrůstají jejich mláďata a les se obnovuje.

Na pasece .

Pohled na Javorník

Sedlo má dva blízké vrcholy, a tak dostojí svému jménu. Napojuji se na červenou značku, mezi bizardními skalami porostlými mechem šplháme k hlavnímu vrcholu. Tady se trochu ztrácím, jehličí je všude stejné, ale mám Elišku čmuchalku a ta jde spolehlivě po ztracených stopách. Objevuje se rovinka s rozhlednou a přístřešky k odpočinku. Sedlo 902 m. n m.je původně keltské hradiště. Vrchol je obklopen tajemným lesem plným skal, mechem porostlých kamenů a hlubokých strží.

Pohled ze skály Kašperk před Hůrským vrchem

Rozhledna nabízí panorama výhledů na Javorník, Poledník, Velký Javor a Svatobor. Hrad Kašperk před  Zhůřskou horou. Nahoru nelezu, dnes sice svítí slunko, ale obzory jsou v mléčném oparu. Spíše si vychutnávám pohledy do údolí na hrad Kašperk ze skály s křížem. Bývalo to jedno z mých  oblíbených míst, když jsme tudy v mládí táhli na čundru Šumavou a tady přespávali pod širákem.

Rozhledna

Cesta do Albrechtic je pohodlná, upravená a jsou na ní častá místa k odpočinku. Odtud je možné odjet autobusem. Ale hospoda je zavřená, času mám dost, tak zvolím další zastávku. Moje fenka radostně vyskočí a šupajdí dál lesem  po červené značce do údolí. Už vidíme vrchol Svatoboru a zastavime se až v Zaluží u kapličky. Ves je rozložena na svahu s krásným výhledem na hrad Kašperk a údolí Otavy. Máme hodinu do odjezdu, na dlouhé posezení počasí není a tak pokračujeme dál. Je to snadné, stále z kopce.

Zaluží

Nad Sušicí u Kalicha je poslední výhled na město a to už kolena protestují. Na nábřeží stíhám autobus, takže žádné občerstvení nebude. Trochu dohadovaní s řidičem, už má v autobusu dva psy a odmítá třetího. Lidé se přimlouvají, pejskaři prý brzy vystupují, já tvrdím, že pes je v tašce. Ela na řidiče upírá oči a sláva, jedeme domů.

Poslední výhled na Sušici pod Svatoborem

Album z výletu:

https://photos.app.goo.gl/kEA6pQ1SkGfvqccY7

cestování Šumava Tip na výlet
Hodnocení:
(5.2 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Hanko, to jsi měla s Eliškou krásný výlet. Díky za fotoreportáž.
Jana Kollinová
To se to toulá s věrnou čtyřnohou parťačkou :-) Přeju hodně dalších podobných výletů.
Anna Potůčková
Ale bezva toulání. A také pěkné fotky
Hana Rypáčková
Jak ráda bych chodila a vámi. Naši turisté vycházejí nekřesťansky brzy...Já spíš na pohodu...Aleno ten váš Kalich jsem zdolala, to je dávno..
Jan Zelenka
Hezký výlet. Obdivuji každého seniora, který stále podobné cesty zvládá.
Naděžda Špásová
Hanko, máš můj obdiv, že se sama vydáš na takový výlet. Fotky jsou moc hezké a Eliška si to užívá. :-)
Libuše Heulerová
Hani, bezva výlet i fotky....
Alena Tollarová
Hanko, jsi dobrá! Sedlo a Kalich máme i v Českém středohoří, samozřejmě takové menší :)
Věra Ježková
Hanko, pěkné toulání. Eliška je kouzelná. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 14. týden

Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne je "architektura". Tak schválně, jak se v ní vyznáte?

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%