Malý příběh z daleké cesty
Ilustrační foto: Pixabay

Malý příběh z daleké cesty

20. 3. 2025

Narodilo jsem se v daleké zemi, pod žhavým sluncem, opatrováno lidmi s čokoládovou pletí a běloskvoucími zuby. Když nastal můj čas, ocitlo jsem se, spolu se spoustou mých kamarádů, v jutovém pytli a pohazovali s námi tak dlouho, až jsme přistály v podpalubí obrovské lodi a vydaly se na dalekou cestu. Zaslechly jsme, že do Evropy. Na našem pytli bylo razítko „Kolumbia“ a na přivázaném lístku napsáno „Hamburk.“ Cesta trvala dlouhé dny a krátily jsme si ji různými hrami. Třeba na honěnou, na válení sudů, na „škatule, hejbejte se“ a taky na přepočítávanou. Tu jsme ale nikdy nemohly dohrát do konce. Bylo nás na ni moc, a žádné z nás neumělo do tolika počítat.

Lodní siréna oznámila vjezd do přístaviště. V Hamburku nás přehodili do velikého nákladního auta nebo spíše do kamionu a získaly jsme další dny plné her. Naše bezstarostné období se pomalu chýlilo ke konci. Avšak užily jsme si ho dosyta. Teď nás čekal zodpovědný úkol – rozdělit se po skupinkách a podstoupit poslední dva docela žhavé procesy – žhavější, než bývalo slunce nad námi a po druhém z nich udělat jednomu člověku velmi příjemnou nabuzující chvilku, možná v krásném šálku, a budeme-li mít štěstí, tak i s příběhem na rozloučenou.                      

Vaše zrnko kávy*

MALÝ PŘÍBĚH Z DALEKÉ CESTY /z knížky Návraty ze samoty, Iva Savková, 2008

ZRNÍČKOVÁ

Vodička zabublá – zrníčka rozpustí

přijde chvilka rozpustilá

únavu zažene

tekutinka moje milá

pokojem zavoní

lžičenka zazvoní

dortíček  nabere

chuť spanilá

jazýček polechtá

„žaloudek“ zahřeje

víc než v ohni dřevo

jen ať včas pohubneš

moje tlusté střevo  ;-)

káva Moje poezie
Autor: Iva Bendová
Hodnocení:
(5 b. / 6 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Iva Bendová
Publikovala jsem cca 20 let jako Savková, vysvětleno v představení se, když ťuknete na moje jméno, paní Jano, děkuji za reakci ;-)
Jana Kollinová
Paní Ivo, děkuju za zajímavý článek i verše, jen jsem se nezorientovala v tom, co je tvorba Ivy Savkové a co Ivy Bendové. Možná je to jedna a tatáž autorka, ale malé přiblížení by bylo milé.
Iva Bendová
Moje mamka kouřila cca 60 let, přestávky a pokusy proběhly, ale tu poslední, opravdu poslední, měla těsně před propuknutím těžkého zápalu plic, který ji z kuřáctví nadobro "vyléčil" - za nedlouho dovrší 94 let ve slušné kondici a bez známek demence, hurá! :-D
Michaela Přibová
Ivo, to já bych o těch "posledních cigaretách" mohla napsat celou knihu. :-)
Iva Bendová
To bych si, Míšo, ráda přečetla ;-) Kouřila jsem jen jako puberťačka, abych nekazila partu, a tu poslední jsem si dala na výletě z 9. třídy :-D Vám i Blance srdečně děkuji za reakci.
Michaela Přibová
Líbí se mi váš způsob podání. Vypráví zrnko kávy. Kdysi jsme měli na tvůrčím psaní úkol takto napsat článek. Dostala jsem téma "poslední cigareta" . V tomto duchu jsme psali všichni. Vám se to velmi povedlo. Děkuji.
Blanka Lazarová
Tleskám vašemu veršování. Díky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne bude "Jaro". Otestujeme vás nejen ze znalostí jarních rostlin, ale i různých pranostik a vůbec "poslů jara".

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

20%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

19%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%