Óda na šalše a jíchy (dokončení)
Ilustrační foto: Pixabay

Óda na šalše a jíchy (dokončení)

16. 2. 2025

Minule jsme probrali středověké krmě. Nebyla to jen klasika jako je drůbež, ryby nebo vepřové. Na hradech a panských dvorech frčela hlavně zvěřina. A k tomu všemu jíchy a šalše.

Konečně tedy několik receptů. Úmyslně vybírám ty říznější:

Šalše šípková : rozvař 2 hrsti chlebové střídy ve sklence červeného vína. Přidej dvě špetky muškátového květu a jednu až dvě lžíce šípkových povidel. A ulov si k tomu kance (nemáš-li Bivoje po ruce).

Česneková šalše s vlašskými ořechy nebo mandlemi:  nejdřív rozmíchej ve štávě vypečené z masa dvě hrsti chlebové střídky. Řádně míchej, aby jícha nebyla moc hustá ani řídká. Přidej hrst pomletých mandlí nebo ořechů a rozmačkaný česnek podle chuti. Následně vem připravenou volskou hlavu, vyřízni jazyk a uvař ho. Šalši už máš. A chceš-li, můžeš si ji i obarvit. Šťávou z třešní, borůvek nebo hroznového vína. 

Šalše hroznová: zastřel kachnu, vyjmi šíp a po řádném oškubání a vykuchání upeč tuto na medu. Pak nakrájej prorostlou slaninu na kostičky a udělej škvarky. Přidej rozmačkané hroznové kuličky a vař, až budeš mít správnou hustotu. Dodej rozmačkaný česnek a posekané čerstvé lístky šalvěje. Servíruj k oné medové kačce.

Jícha francouzská zázvorová (JANCE): na dvoře si vyhlédni a odchytni pěkného kapouna. Dej čeledi k upečení. Připrav šalši z půl kila bílého chleba, 200 g loupaných pomletých mandlí, 3 hrnků dobrého bílého sladšího vína, 3 stroužků rozmačkaného česneku, lžičky octa, lžičky mletého zázvoru a soli. Vše řádně promíchej a promačkej. Propasíruj přes síto do hrnce a povař asi 10 minut. Není-li kapoun, zkus šalši s kuřetem.

Na závěr nabízím dvě jíchy velmi speciální. Natolik, že jsem je ještě nezkoušela. Váhám. Podávaly se totiž jedině k veverkám. Nejsem si jistá, přesto, že tyto se u nás jídávaly běžně i dlouho po středověku. V již zmiňované Babičce Boženy Němcové veverky přece u Kudrnů ochutnala i Barunka.

Návod předkládám v dobré víře... pro zajímavost...bože...

Veverky stáhni, vykuchej, čistě omyj a dej vařit. Když trochu změknou, vodu slij a veverky řádně vymyj. Poté je dovař v hovězím vývaru. Podávej s jíchou žlutou nebo černou.

Žlutá: upeč játra a přidej dva krajíčky bílého chleba roztlučené v hmoždíři. Přilej hovězí polévku, přeceď a propasíruj.  Šoupni tam veverky, okořeň tlučeným pepřem, mletým zázvorem, muškátovým květem a osol. Zdobit můžeš smaženými jablky.

Černá : uvař sušené švestky, přidej tlučený suchý černý chleba a trochu vody s octem. Zřeď hovězí polévkou. Povař. Proceď a propasíruj. Vnoř veverky a nech povařit. Okořeň tlučeným pepřem, hřebíčkem, zázvorem a šafránem. Ozdob smaženým vajíčkem.

P.S. Nech veverku žít ...!

Zdroj receptů: Magazín aktualit a zajímavostí, 60. léta 20. stoleti

gastronomie historie recepty
Hodnocení:
(5.1 b. / 9 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Šenbergerová
Díky za velmi "výživné a chutné" počtení. Rozepsala jsem se, ale úspěšně se mi to, nevím jak, povedlo smazat.
Šárka Bayerová
Já se hluboce omlouvám, paní Kapounová.... :-)))
Marcela Kapounová
...na dvoře si vyhlédni a odchytni pěkného kapouna...abych si hlídala dědečka. :-) :-) :-)
Martina Růžičková
Díky! :-) Teď už si při čtení historických románů budu umět představit, co se octlo na tabuli. :-)
Zuzana Zajícová
Hihi, všechny recepty jsou k sežrání a navíc i k zasmání. Díky, Šárko
Ludmila Černá
Zvěřinu mám ráda, občas použiju povidla i víno, ale přece jenom...Chleba na zahuštění guláše taky občas používám. Každopádně naši předkové vařit uměli.
Zdenka Soukupová
To jsou opravdu speciality. Nikdy jsem o něčem podobném neslyšela a přiznám se, že bych to ani nechtěla ochutnat.
Elena Valeriánová
Opravdu originální recepty, kde se hrabe se svou kopou vajec paní Magdaléna D. R.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 8. týden

Tento týden si zahrajeme na školu. Vědomostní kvíz se bude týkat fyziky. Tak schválně, co všechno si ještě pamatujete ze školy?