Muraly v brněnském Bronxu
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Muraly v brněnském Bronxu

10. 11. 2024

Po přečtení článku pana Dušana Brabce o muralartovém festivalu jsem si slíbila, že zmapuju brněnské muraly. Jeho článek Mural & Art Festival Urban Pictus 2024 je nadupaný informacemi i odkazy, takže budu stručná.

Spisovatel a nakladatel Martin Reiner se v roce 2018 rozhodl zapojit do projektu participativního rozpočtu a začal realizovat v jedné brněnské čtvrti svůj plán s muraly.

Muraly jsou velkoplošné obrazy na štítech domů, ale autory nejsou street art umělci, ale klasičtí výtvarníci. Pro tento účel propojil partičku (ateliér) Malujeme jinak s výtvarníky, jako např. František Skála, Petr Malina, František Petrák, Eva Koťátková aj.

Jako vhodná lokalita se mu jevila část Brna, zvaná brněnský Bronx. Dobře to tu zná, protože zde bydlí. V minulosti to byla dělnická čtvrt a v polovině 80-tých a 90-tých letech se této sociálně vyloučené lokalitě říkalo romské ghetto. Ti, co trochu znají Brno ví, že je to oblast, navazující na centrum hned za Úrazovou nemocnicí, kolem ulic Francouzská, Bratislavská, Cejl, Vranovská, atd.

Ovšem v posledních letech se to tu dost proměňuje. Něco o tom vím, protože jsem tu v dětství taky bydlela. A tak jsem se rozhodla pobrouzdat tu, zavzpomínat, něco nafotit a najít všech 13 muralů.

Místo starých domů se tu staví nové, zaplňují se proluky, je tu dokonce i nový hotel. Ale také skoro zříceniny, jako např. moje základní škola nebo malá sámoška, kam jsem jako dítě chodila pro chleba a pro svačiny. Také Káznice je stále v podobném stavu, je ale funkční jako Kreativní centrum se spoustou kulturních projektů. Ale např. divadlo Radost je pěkné a moderní. Nechybí tu Policie ČR, Romské muzeum a nově i Kontaktní centrum DROM, romské středisko řečené Káčko. Určitě sem ale nezavítá turista. Jedině na komentovanou prohlídku, o které vím, že už se tu provádí.

Vy se ale můžete podívat na tuto fotogalerii bez obav.

architektura Brno umění výtvarné umění
Hodnocení:
(5.2 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Tollarová
Blanko, to se mi líbí :)
Eva Mužíková
Blani, tak to je pro mne úplně neznámá oblast. Zase jsem o néco chytřejší. Dala jsi si práci s fotkami, jsou opravdu zajímavé.
Petr Dvořák
Paní Lazarová, co se týká diskuze, tak snad jen za úplně první větou ohledně divadla jsem mohl napsat otazník. Na všem ostatním není nic k diskutování, jen výčet faktů o Bronxu. Přeji příjemný den. P.S. Těch neziskovek máme asi stovku. Ani o výsledcích jejich práce nehodlám diskutovat. Vlastně by ani nebylo o čem.
Blanka Lazarová
Pane Dvořáku, můj článek není ani o Romech ani o neziskovkách. Ani nemám potřebu zde diskutovat na toto téma. Byl by to nekonečný příběh a k tomu můj článek není určen. Děkuji za pochopení.
Petr Dvořák
P.S. Ideální prohlídka Bronxu je kolem poledne. To se všichni jinak nepřizpůsobiví přizpůsobují jejich odvěkému rituálu - společnému obědu. Pravda, někteří mladí už to tak nectí. Zejména ti, co jsou od dětství uznáni jako ZTP/P a od patnácti let invalidním důchodu, jenže na poledne mají rezervované hodiny v posilovně.
Petr Dvořák
Divadlem Radost máte na mysli novou budovu, ne tu bývalou, zprivatizovanou, na rohu Cejlu a Radlasu, zatlučenou dřevotřískovými tabulemi, kde po listopadu býval Music bar a bowling. Možná ještě jsou. Dvě budovy Policie ČR tu bývaly co pamatuji jako dítě, t.zn. minimálně někdy od šedesátých let. Nejspíš i o mnoho dřív. Třetí, budova - Městské ředitelství Policie ČR v prostorách bývalých Aerolinek na rohu Cejl – Koliště, se otevírala v listopadu 1993. Fakt bezva je Romské muzeum pro občasné povinné delegace z neziskovek, živících se Romskou problematikou, kam ovšem jinak nechodí ani ti Romové.
Blanka Lazarová
Ireno, ano - dělnická čtvrt už v 19. století. Na Cejlu továrny, ale i paláce majitelů. A Bratislavská - dělnické činžáky, kde bydleli místní dělníci i přespolní, což vedlo často ke svárům, např. kdo za kolik bude pracovat,....atd. Poslechni si pana Martina Reinera, jestli tě to zajímá. ----- https://brno.rozhlas.cz/promeny-brnenskeho-bronxu-mestska-galerie-brno-zve-na-vystavu-primo-do-ulic-8733589
Jan Zelenka
Hezká přehlídka.
Marie Měchurová
Blanko, o muralech jsem do dnešního dne nic nevěděla. Díky Tobě jsem hned chytřejší. Musím se přiznat, že se mi líbí, hezky to město oživí.
Vladislava Dejmková
Blanko prima téma a ještě ses u toho určitě prošla. Mural mě baví, už jsem jich pár také zaznamenala. Naposledy při své návstěvě v Benešově.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 45. týden

Tento týden končí dne 17. listopadu, tedy v Den boje za svobodu a demokracii a Mezinárodní den studentstva. A to bude také téma vědomostního kvízu tohoto týdne.