Čtyři dohody: Jak řídit svou mysl
podle moudrosti starých Toltéků
9. 2. 2013
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Jana Šenbergerová
12.4.2013 10:16
Knížku jsem četla a došla k tomuto názoru:
Je v naší moci změnit tento svět a na první pohled stačí tak málo, "jen" změnit sebe a svůj pohled na vše kolem nás.
Kdo se o to pokusí, zjistí, že zas tak snadné to není, protože žijeme v zajetí nánosů různých zásad a přesvědčení, které nám už dávno neslouží, ale my se jich neumíme, ale častěji ani nechceme zbavit. Ke škodě své i všech a všeho kolem nás...
A pak jsem ji "zažila" v podání Jaroslava Duška v divadle v Olomouci. Nezapomenutelný zážitek, a proto nezapomínám, ani nemohu, protože na ledničce, kolem které denně mnohokrát projdu, mám napsáno:
DNES
- nebudu hřešit slovem
- nebudu si nic brát osobně
- nebudu si vytvářet žádné domněnky
- budu dělat vše nejlépe, jak dovedu
Pokud jde o dohodu pátou, jsem na tom jako Zuzana Pivcová.
Čím dál tím víc se mi daří uvádět tyto dohody do života.
Děkuji.
Zuzana Pivcová
8.2.2013 21:39
Tak snad ještě zmínka o Dohodě páté, kterou Ruiz přidal se svým synem k původním čtyřem dodatečně: Buďte skeptičtí, ale naslouchejte. Být skeptický tady neznamená upadnout do rezignace. Znamená to, nevěřit plně ničemu, co slyším, protože každý prezentuje jen svůj názor a nikoliv skutečnou pravdu. Pokud slyším informaci, která mě nezajímá a necítím ji jako důležitou, měla bych ji nechat bez povšimnutí. Pokud zaujala mou pozornost, mohu k ní vyslovit svůj názor, avšak jen jako názor, ne jako pravdu. Když se naučíme naslouchat jiným a oni naopak nám, pak se můžeme navzájem lépe pochopit a lépe spolu komunikovat, i když každý se svým vlastním skepticismem. Do nikoho jiného se nedá vžít, a proto ho můžeme zkusit pouze chápat, nikoliv mu plánovat nebo dokonce dirigovat život. Vím, je to těžké. Pro mě také, a jak!
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA