Všechny fotografie: Poskytnuty z archivu Věry Ježkové
Památníčkové vzpomínání
6. 12. 2023Taky jste měli jako děti památníčky? A kreslili a psali jste si do nich navzájem? A máte v nich i vzpomínku na své rodiče a prarodiče? Myslím, že předvánoční doba je na úsměvné vzpomínání vhodná.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Marcela Pivcová
6.12.2023 21:11
Věro, velmi zajímavý příspěvek, který mě hned vedl k vyhledání památníku. Byl dlouhá léta schovaný ve skříní na chalupě, takže jsem se k němu hned dostala. Verše i obrázky jsou od doby mých asi osmi let do jedenácti. Veršíky byly podobné asi všem památníkům: vzpomínky, láska k rodičům i přátelům, výčet dobrých vlastností... a k tomu nejčastěji nakreslené (a často okopírované) kytičky. Vedle velmi neumělých výtvorů ale je i pár velmi zdařilých kreseb mých spolužáků. Do památníků mi psali i dospělí - rodiče, babička, učitelé ze základní i z hudební školy. S většinou z tehdejších pisatelů jsem se už nikdy nesetkala, některá jména jsem si teprve nyní znova připomněla.
Alena Vávrová
6.12.2023 19:38
Památníček jsem měla, ale ani nevím kdy a jak jsem o něj přišla. Ale moje maminka měla ještě krásnější a ten snad má někdo ze sourozenců. Musím se poptat.
Věra Ježková
6.12.2023 16:29
Děkuji vám za hezké komentáře a hodnocení. Jano V, to se stává. Já jsem jednou dala Jendovi z tabletu k fotce přes 40 hvězdiček. Od té doby klikám jen z notebooku. A nemám chytrý telefon, protože nerada šmátrám prstem po displeji. :-)
Vladislava Dejmková
6.12.2023 16:23
Také mám stále svůj památníček, je ze stejné doby a obrázky si jsou velmi podobné. Je to milé si takto zavzpomínat. A kde jsi Vérko na té fotografii? Tipla jsem si, ale nevím, zda jsem se trefila.
Lenka Kočandrlová
6.12.2023 15:45
Mám svůj památník a také mé babičky, měla jsem i sestřin - ten si vzala, všechny byly na výstavě památníků v Lokti, v knihovně,je to asi 9 let. Když byly třídní srazy ze ZDŠ,tak si to spolužáci rádi prohlíželi. Po našich dětech a vnucích nezbyde nic,protože vše někde zmizí ,těžko to bude někdo po letech někde na sítích lovit....A kdoví,jaké budou,nebo nebudou.
Miloslava Richterová
6.12.2023 13:48
,,Vlastenkou buď, Češkou zůstaň, byť i vlast ti vzdálená, nezapomeň dívko milá, že jsi v Čechách zrozená". Krásné byly všechny památníky, babiččin, maminky i můj :-) díky.
Anna Potůčková
6.12.2023 13:19
Měla jsem 2 památníčky a netuším jak skončily. Nemám u sebe ani jeden, snad zůstaly v rodném domě, který jsme prodaly.
Martina Růžičková
6.12.2023 13:13
Věro, to byl bezva nápad! Také mám památník s obdobnými obrázky. Jako velkou vzácnost schovávám památník mojí maminky. Jsou v něm zápisy trojího druhu. Nejstarší jsou z obecné školy a podobají se těm našim. Další vznikly z recese a jejich autory jsou spolužačky z gymnázia. Ve třetí etapě se jí tam zapsali kolegové z práce. Je to originální a velice zábavný památník.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA