Zimní menu

Zimní menu

1. 2. 2013

Zima drží žezlo vlády pevně v rukách, i když se někdy zdá, že venku kraluje spíše duben se svým aprílovým počasím, než leden, ale opak je pravdou. Bez ohledu na to, zda mrzne a sněží či je obleva a prší, dny jsou ještě krátké, noci dlouhé a světla pomálu. Modrá čárka v teploměru za oknem se jednou líně, protahuje vzhůru za sluncem nebo naopak volným pádem klesá hluboko pod bod mrazu, když ji ovane mrazivý dech a to je ta pravá chvilka na posezení u krbu s knihou v ruce.

A protože večery jsou dlouhé, sáhneme i po knížkách, na které běžně čas nemáme. Témata jsou různá, romány, detektivky, literatura faktu či naučné, cestopisy atd. Pro mnohé jsou takovými knihami kuchařky. Ať kuchařské knihy, které máme doma či v knihovnách, kde jsou pro zájemce připraveny v nepřeberném množství, stačí jen pro ně do knihovny zaběhnout. A tak s kávičkou, čajem či grogem po ruce se těšíme, jaké nové dobroty objevíme, které bychom sice rádi ochutnali, ale už předem víme, že v dnešní uspěchané době se nám stejně na dlouhé vyvařování času nedostane.

A tak listujíce stránkami plných receptů klasických, cizokrajných, sladkých, zeleninových, dietních a mnohých jiných se nám najednou vybavují vzpomínky na jídla, které vypadly časem z našeho jídelníčku, ale byly součástí našeho mládí a vařily je pro nás s velkou láskou naše babičky, když jsme u nich pobývali na prázdninách nebo návštěvách v kterékoliv roční době. A když jsme později sami zkoušely, ale úplně nachlup stejný zažloutlý recept, nikdy to nebylo ono. Je nás určitě hodně se stejnou zkušeností.

A součástí zimy na přelomu ledna a února byly nejen pololetní prázdniny, ale i zabijačky kdy se sešla celá rodina a za celý den se vystřídaly recepty snad z celé kuchařské knihy. Počínaje ovarem, gulášem, tlačenkou, jitrnicemi konče, jelítky, polévkou či škvarky, které se později umlely i následným uzením masa. Nesměl chybět jablkový křen, samozřejmě něco sladkého i tekutého na zahřátí. Ovšem co v tento den chybělo zcela určitě, byla váha, neboť zabijačkové hody nejdou s váhou moc dohromady. Ale byly to krásné časy.

A i když je za okny bílo, hřejí mně vzpomínky, které vyvolaly knihy plné chutí a vůní. Opatrně je vracím do regálu mezi ostatní a přeju si, aby i dalším čtenářům přinesly stejně milé vzpomínky.

Přeji i vám, přesto, že je nevlídné počasí, krásné vzpomínání s knihami.

Hodnocení:
(0 b. / 0 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dana Kolářová
Zuzano a Nino, děkuji za milá slova!
Zuzana Pivcová
Líbí se mi nejen Vaše vzpomínkové vyprávění, ale jako vždy Váš vytříbený jazyk a styl, který těm, kteří nebyli v životě tolik kamarádi s knihami jako Vy, mnohdy značně schází. Vy máte dar krásného vyjadřování.
Nina Šachová
Dano, přesně jste ve svém povídání vystihla zimní atmosféru s knížkami všeho druhu. A protože jsou knihy dnes velmi drahé, ráda se probírám maminčinou obsáhlou knihovnou a ráda se vracím znovu a znovu ke svým oblíbeným titulům, byť několikrát přečteným. A také ráda vařím. Jsem sama a dělá mi potěšení o víkendu vařit a péct pro své děti, nabaštíme se, popovídáme a zima lépe uteče. A tak jako tenkrát maminka, i já už dnes dokážu z ničeho nebo opravdu z mála, uvařit dobré jídlo. Kdysi jsem nechápala, z čeho to maminka vůbec vykouzlila, peněz moc nebylo a nám chutnalo. Tak i já jsem se dostala do věku, kdy se mi vybavují maminčiny zapomenuté recepty, které nám tolik chutnaly. A snažím se je předávat zase dál. Díky za tohle zimní zastaveníčko. Mám je též moc ráda.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 15. týden

Uplynulou sobotu proběhll 34. ročník vyhlašování cen České hudební akademie Anděl. Ve vědomostním kvízu tohoto týdne si budete moci otestovat, jak znáte současnou českou hudební scénu. Zabrousíme ale také trochu do historie...

AKTUÁLNÍ ANKETA

Digitalizace postupně prostupuje všemi státními úřady. Jak jste na tom vy - využíváte možnost vyřizování nejrůznějších žádostí on-line (pomocí počítače či mobilu), anebo raději navštěvujete úřady osobně?

Pokud to jde, vyřizuji vše "on-line"

21%

Snažím se vyřizovat věci "on-line", ale ne vždy se mi to daří

20%

Nevím, neumím na to odpovědět

19%

Mám radši osobní vyřizování záležitostí na úřadech

20%

On-line nevyřizuji nic, je to pro mě složité

21%