Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60
FEJETON: O voňavém svědectví
22. 10. 2023Vlaďan je obětavý kamarád, vzorný otec rodiny a fortelný truhlář. Ale taky těžký kverulant. To znamená, že furt proti něčemu držkuje. Vždycky si vybere jednu věc a tu zkritizuje, že na ni nezůstane suchá nit. O takové věci pak ani nemá cenu s ním diskutovat, on od svých tvrzení zásadně neustupuje.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Zdenka Jírová
26.10.2023 01:37
To se vám moc povedlo. Takovou kritiku naší lidové slovesnosti jsem ještě nečetla. Ale je to pravda, že se v ní odrážejí všechny lidské radosti i strasti. Mně například často v nějaké osobní situaci napadají slova lidových písniček Také jsem je ráda zpívala a znám jich opravdu hodně.
Marcela Pivcová
24.10.2023 22:08
Také jsem už kolikrát přemýšlela o obsahu známých lidových písní - prostě jejich obsah byl ze života tehdejších autorů. Lidé si je zpívali s naprostou přirozeností: i v té známé z Budějovicka se chlapec u své milé "pěkně vyspal" a ráno mu ještě "dveře zavírala - jen aby tam zvostal"... a kolik je těch podobných! Nebo zase z těch nevěrných: Když jsem já s koníčky vláčil, někdo mně s mou milou tančil... Napsal jste vtipně a já jsem četla s úsměvem!
Adolf Bloch
24.10.2023 13:42
“Já jsem si lehla, jak jsi kázal,
já jsem si lehla, jak jsi kázal
a ty sis gatě nerozvázal
a ty sis gatě nerozvázal”?♀️
Dana Puchalská
22.10.2023 21:10
Opět humorem nabitý fejeton. S chutí jsem se zasmála a je mi víc než
krásně. Děkuju
Naděžda Špásová
22.10.2023 14:37
To by mě nikdy nenapadlo, jak byly lidovky sprosté. Když jsme je kdysi zpívali na zábavách, tak nám to vůbec nevadilo. U článku jsem si zavzpomínala a zasmála se.
Zdenka Soukupová
22.10.2023 13:18
Právě to se mi na lidových písničkách líbí, že se s ničím nemažou a pěkně to vybalí naplno, i když někdy trochu zaobaleně. Tomáši, jako obvykle krásné počtení.
Olga Škopánová
22.10.2023 12:09
Svět je pořád stejný akorát s tím rozdílem, že my svou promiskuitu a životní strasti nešíříme písní, ale pomocí sociálních sítí.
Jana Hošková
22.10.2023 11:59
Perfektní kritika lidových písniček!
Taky mne kolikrát ohledně tohoto tématu leccos napadlo :-))
Jana Vargová
22.10.2023 08:25
Bezva počteníčko na neděli. Nikdy mě nenapadlo přemýšlet tímto směrem o obsahu lidových písniček. Díky, zase jste mi svým fejetonem poodhalil moje další temné zákoutí.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA