FOTO: Jan Zelenka
Můj mladický idol: Jules Verne
12. 10. 2023Moje, v mládí skoro až patologické, zalíbení v četbě a literatuře vůbec, začalo tím, že jsem se v první třídě naučil číst. Do své maturity v roce 1961 jsem přečetl skoro celou obecní knihovnu a svému třídnímu jsem odevzdal seznam přečtených knih, kterých byla rovná tisícovka.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
15.10.2023 17:57
Verneovky jsem si přečetla někdy okolo 13 let,postupně všechny,co měli tehdy v městské knihovně. Mým dětem jsem většinu přečetla před spaním,od mala až cca do 1. třídy. Určitě to v nich někde zůstalo , ta dobrodružství - Dva roky prázdnin, Tajůplný ostrov ve mě zanechal poznatek,že tehdy byl v knize roven černoch orangutanovi,který tam dělal sluhu,nosil župan a kouřil dýmku a velmi si spolu rozuměli..... Možná ,že v dnešní době tohle už v knize není,asi jako detektivka od A.Christie už není Deset malých černoušků.....
Marcela Pivcová
12.10.2023 21:15
Já ještě k Zuzce doplním, že jsem s postupem let řadu knížek rozdala - nejčastěji dětem našich kolegyní nebo kamarádek, případně jako dárky do knihovny. Verneovky jsem si nechala a mám je doma dodnes. Byly totiž mé nejoblíbenější knížky - s neohroženými hrdiny i zákeřnými zločinci, kterým se dostalo zasloužené odplaty. Po dvou nebo třech desítkách let jsem se k nejoblíbenějším z verneovek vrátila. Začala jsem je číst dětem ve škole - při výtvarné výchově jsem zadala práci, vysvětlila a pak už se ve třídě poslouchalo. Většinu dětí to bavilo.
Eva Kopecká
12.10.2023 20:51
Moje řeč....Třikrát podtrženo.....Verne je u mě král literatury...po celý život čtený a obdivovaný.
Eva Kopecká
12.10.2023 20:51
Moje řeč....Třikrát podtrženo.....Verne je u mě král literatury...po celý život čtený a obdivovaný.
Dana Puchalská
12.10.2023 19:55
Honzo. Já jsem taky měla v knihovně pár knih od J. Vernea. Ale bohužel jsem o ně přišla v srpnu 2002. Dokonce jsem i tu, kterou máš ve své sbírce - Dvacet tisíc mil pod mořem.
Rostislav Mraček
12.10.2023 19:45
Úžasná sbírka verneovek! Také jsem je míval rád. A před pár lety jsem si přečetl Tajuplný ostrov a musel se poklonit sám sobě v dětském věku, že mi nevadilo přečíst návod k výrobě železa!
Zuzana Pivcová
12.10.2023 19:23
Verneovkám jsme obě se sestrou propadly na 2. stupni základní školy. Měly jsme jich hodně, ale bylo to nové vydání z 50. let, pouze s převzatými originálními ilustracemi. Já jsem ale jako správně netrpělivý Beran hltala hlavně děj. Marcela četla všechno. Mayovky jsem nikdy nečetla. Stačily mi západoněmecké filmy z 60. let. V Mayově muzeu v Radebeulu v bývalé NDR jsem se dověděla o autorovi informace, které mě odradily. Vás a Vaši sbírku obdivuji.
Věra Ježková
12.10.2023 17:37
Jendo, líbí se mi, že na svůj mladický idol vzpomínáš i v seniorském věku. Tvoje verneovky jsou krásné.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA