Ilustrační foto: Pixabay
Babi, postaráme se o tebe. Děkuj a hlavně neříkej, že nechceš
12. 10. 2023Příliš péče škodí. Zvláště pokud jde o péči nevyžádanou. Ne všichni lidé v nemoci či ve vyšším věku vyžadují pomoc nejbližších. Někteří jim nechtějí být na obtíž a dávají přednost profesionální péči. Problém je, když to rodinní příslušníci odmítají pochopit.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Martina Burešová
13.10.2023 09:38
Dobrý den, chtěla bych zviditelnit, že profesionální pomoc v domácnosti zahrnuje více služeb - a umožňuje setrvat doma, zejména těm, kteří doma zůstat chtějí :-) ... Pečovatelská služba = faktická pomoc klientovi, v praxi zahrnuje hygienu, úklid, nákup, pochůzku pro léky. Platí se, zdarma je pro odbojáře a některé další skupiny uživatelů. ... Osobní asistence = emocionální a funkční pomoc klientovi, kromě dopomoci s hygienou, úklidem, vařením zahrnuje také např. povídání, udržování motorických schopností... Jako jediná sociální služba musí být poskytována non-stop, tedy i o víkendech, v noci, o vánocích. Platí se. ... Odlehčovací služba, dříve se častěji používal pojem Respitní služba. Je určena pečující rodině tak, aby si pečující mohli odpočinout. V praxi se poskytuje seniorovi, případně člověku, který pomoc potřebuje. Obsahuje také funkční pomoc - hygienu, stravu, ale také emoční podporu, aktivizaci, udržování schopností. Platí se. Základní rozdíl je v tom, kdo uzavírá Smlouvu se sociální službou - jestli klient (senior) nebo pečující osoba. ... Pokud se doma senior nudí, může zvážit i jiné sociální služby. Super jsou například Denní stacionáře.
Marie Faldynová
13.10.2023 08:08
Kamarádka dělá účetní v Domově důchodců a doporučuje nám, dříve narozeným, tohle řešit dřív, než to bude aktuální. V situaci, kdy se posunuje odchod do důchodu našich dětí je otázka, zda je reálné, aby se takové dítě staralo o rodiče. Čekací doba v takových zařízeních je klidně rok nejmíň a když tam budete přihlášení, bude přijetí snazší. Doba se mění, úcta k rodičům je chvályhodná, ale buďme realisté. Já sama jsem se starala o maminku od jejích 70 do 80 let, ale maminka chodila a zvláštní péči nepotřebovala, bydlela s námi v třípokojovém bytě a doprovázela jsem ji k lékařům, což moji zaměstnavatelé těžce nesli, ale zvládly jsme to. Mělo to výhody i nevýhody - ale to musí uvážit každý sám za sebe.
Zdenka Koldová
12.10.2023 20:26
Zdravím...tak já shodou okolností jdu zítra ke svému praktickému lékaři se žádostí o vyplnění dotazníku o zdravotním stavu,který je přílohou k žádosti o umístění v domě s pečovatelskou službou.Bylo mě nedávno 81,čtvrtý rokem jsem vdova,bydlím u syna a snachy v pěkném výměnku 2+1,vycházíme spolu slušně.Zatím jsem zcela soběstačná,jezdím na krátké tuzemské dovolené,občas mohu s chutí dělat na zahradě ,podnikat různé akce,ještě jezdím i krátké trasy na elektrokole atd.Mé okolí i rodina mému rozhodnutí nerozumí,je to pro ně nepochopitelné.K tomuto rohodnutí mě přiměl fakt,že jsem před třiceti lety pečovala o maminku,která byla půl roku ležák s rakovinou a manžel byl též ležák s rakovinou.Oběma jsem dosloužila ke konci života a oba zemřeli doma.Po této mé osobní zkušenosti nechci,aby má rodina musela eventuelně podstoupit stejnou zkušenost.Navíc mám poslední rok v "pečováku" kamarádku,má jednolůžkový pokoj a je velmi spokojená,vidím to na vlastní oči do čeho bych šla/aniž bych musela jet do Pelhřimova hihihi/.Celý život to mám tak,že vždy musím mít tzv."zadní vrátka",žádost bude zatím založena mezi "neaktuální".Tak tomu nechám volný průběh.
Jarmila Komberec Jakubcová
12.10.2023 20:16
Je podstatný rozdíl mezi Domovem s pečovatelskou službou, kde klient má svůj malý byteček. Většinou 1+kk. má tedy své soukromí, může si i uvařit či si nechat vozit jídlo. Žije samostatně, ale může se zúčastnit všech aktivit, které se nabízí. V tzv.Domově s pečovatelskou službou jsou senioři, kteří zvládnou o sebe pečovat. Jiné je to v Domovech pro seniory kde většinou bydlí ve dvoulůžkových pokojích a o jejich péči se stará zdravotní personál.
Eva Mužíková
12.10.2023 18:18
Přestože jsem ve svých letech naprosto soběstačná, je to právě rok, kdy mi byl přidělen byt v Domu s pečovatelskou službou. Napsala jsem o tom dlouhý článek zde na íčku, nebudu znovu psát podrobnosti. Zkrátka díky za každý den, který trávím v tomto zařízení, každému bych takovýto krok jen a jen doporučovala. Až to bude potřeba bude o mne profesionálně postaráno, Členové mé rodiny mne navštěvují, nebo jezdím k nim, potěším se s nimi a ráda se vracím do svého soukromí.
Olga Škopánová
12.10.2023 18:16
Paní Richterová samozřejmě že by za mnou přišly jen je nechci dostat do situace, že by se o mě musely starat v těch nejintimnějších věcech jako je krmení či osobní hygiena, to přenechám profesionálům.
Miloslava Richterová
12.10.2023 16:39
Paní Olgo, zvláštní názor. Proti profesionální pomoci nic nemám, ale že by si děti nezasloužily vidět rodiče nemohoucí, to by za vámi nepřišly? Vždyť tak byli všichni před námi a bezmocný bude jednou každý z nás, tedy i ty děti.
Marie Macková
12.10.2023 16:18
Pěkný článek. Důležitý. Když je třeba péči řešit, je dobré brát v úvahu více variant a reálné možnosti a potřeby všech zúčastněných. Stale se něco proměňuje ve světě kolem nás i v nás samých. Mění se i způsoby péče. Je dobře, že se o tom mluví a píše. Přijetí profesionální péče nemusí vést k odcizení. Moje osobní zkušenost je právě opačná.
Olga Škopánová
12.10.2023 13:00
Až nebudu soběstačná vyhledám profesionální pomoc moje děti si nezaslouží vidět matku bezmocnou a neschopnou.
Jiří Dostal
12.10.2023 12:13
:-) Problém souvislosti současné míry vztahového odcizení s titulem článku :-)
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 17. týden
Tento týden se budeme ve vědomostním kvízu věnovat vážné hudbě. Jak dobře ji znáte? To uvidíme...
AKTUÁLNÍ ANKETA