FOTO: Hana Píchová
Jak jsem pletla lopapeysu
9. 8. 2023Na podzim jsem se vypravila na Island. Mimo jiné jsem se těšila na to, jak si koupím nějaké místní rouno na předení a okouknu tradiční islandské svetry, zvané lopapeysa.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Helena Přibilová
9.8.2023 22:17
Děkuji za velmi hezký a zajímavý článek. Z Islandu jsem se vrátila před měsícem, takže moje vzpomínky na tuto krásnou zemi jsou dosud čerstvé. Líbí se mi Vaše podzimní fotografie, které moje zážitky doplnily. Také obdivuji Váš zájem o textilní techniky a znalosti o nich. Pletením a další ručními pracemi se zabývám i já. Ostatně pletení je činnost, jíž se během dlouhé polární zimy věnuje mnoho žen právě v severských zemích.
Marie Magdalena Klosová
9.8.2023 22:11
Zase jedna urputná a velmi šikovná žena. A také zdatná a odolná cestovatelka .A fotografie, ty jsou jak z průvodce. Přeji další pěkné zážitky a nekousavé originální svetry. mm
Jana Mesarčová
9.8.2023 19:19
Dovezla jsem z Islandu celenky, samo podsite, aby nekousaly. Svetr jsem radeji nekupovala, kousal by mne. Dalsim duvodem nekoupit svetr byl muj pocit, ze je svetr pohledem umouneny, spinavy, diky prirozene barve vlny, necitila bych se fajn. Ale svetry mne jinak velmi zaujaly a Vase povidani mi doplnilo info o nich samotnych. Dekuji.
Zuzana Pivcová
9.8.2023 11:38
Přečetla jsem si Vaše úžasné vyprávění a prohlédla zajímavé fotky. Trošku mi to připomnělo, jak jsem téměř před 30 lety dostala od manželů z Norska, kteří přijeli pátrat do archivu a viděli, jak tam mrznu, pletený svetr s tradičním vzorem. Také mě trochu kousal, ale jinak jsem ho nosila ráda.
Marie Seitlová
9.8.2023 10:26
Zajímavé vyprávění o ovčím rouně. Svetry jsem na Islandu také obdivovala, jsou typické pro severské země. Ale kousavé, nekoupila jsem. Ale krajina zajímavá, moc se mi tam líbilo a ráda vzpomínám.
Soňa Prachfeldová
9.8.2023 09:18
Vyprávění přímo pohádkové o ovčím rouně. A o pletení. Kousavou vlnu nesnáším. Kdysi jsme objednávaly vlnu odněkud ze západních Čech a pletly a pletly. Island je kouzelná země, ač jsem tam nebyla, synovec mi posílal videa, projížděl ji loni celý měsíc na motorce.
Daniela Řeřichová
9.8.2023 08:47
To je nádhera, příběh, fotografie, Vaše dobrodružství s rounem. Líbí se mi Vaše všestrannost a nezdolnost.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA