Jak jsem pletla lopapeysu
FOTO: Hana Píchová

Jak jsem pletla lopapeysu

9. 8. 2023

Na podzim jsem se vypravila na Island. Mimo jiné jsem se těšila na to, jak si koupím nějaké místní rouno na předení a okouknu tradiční islandské svetry, zvané lopapeysa.

Hodnocení:
(5.1 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Helena Přibilová
Děkuji za velmi hezký a zajímavý článek. Z Islandu jsem se vrátila před měsícem, takže moje vzpomínky na tuto krásnou zemi jsou dosud čerstvé. Líbí se mi Vaše podzimní fotografie, které moje zážitky doplnily. Také obdivuji Váš zájem o textilní techniky a znalosti o nich. Pletením a další ručními pracemi se zabývám i já. Ostatně pletení je činnost, jíž se během dlouhé polární zimy věnuje mnoho žen právě v severských zemích.
Marie Magdalena Klosová
Zase jedna urputná a velmi šikovná žena. A také zdatná a odolná cestovatelka .A fotografie, ty jsou jak z průvodce. Přeji další pěkné zážitky a nekousavé originální svetry. mm
Jana Mesarčová
Dovezla jsem z Islandu celenky, samo podsite, aby nekousaly. Svetr jsem radeji nekupovala, kousal by mne. Dalsim duvodem nekoupit svetr byl muj pocit, ze je svetr pohledem umouneny, spinavy, diky prirozene barve vlny, necitila bych se fajn. Ale svetry mne jinak velmi zaujaly a Vase povidani mi doplnilo info o nich samotnych. Dekuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Zajímavý článek o zemi, kterou neznám. Velmi pěkné fotky.
Naděžda Špásová
Zajímavé fotky, Island je krásný, ale studený a sopečný.
Zuzana Pivcová
Přečetla jsem si Vaše úžasné vyprávění a prohlédla zajímavé fotky. Trošku mi to připomnělo, jak jsem téměř před 30 lety dostala od manželů z Norska, kteří přijeli pátrat do archivu a viděli, jak tam mrznu, pletený svetr s tradičním vzorem. Také mě trochu kousal, ale jinak jsem ho nosila ráda.
Alena Švancarová
Pěkné počtení a zajímavé fotografie.
Marie Seitlová
Zajímavé vyprávění o ovčím rouně. Svetry jsem na Islandu také obdivovala, jsou typické pro severské země. Ale kousavé, nekoupila jsem. Ale krajina zajímavá, moc se mi tam líbilo a ráda vzpomínám.
Soňa Prachfeldová
Vyprávění přímo pohádkové o ovčím rouně. A o pletení. Kousavou vlnu nesnáším. Kdysi jsme objednávaly vlnu odněkud ze západních Čech a pletly a pletly. Island je kouzelná země, ač jsem tam nebyla, synovec mi posílal videa, projížděl ji loni celý měsíc na motorce.
Daniela Řeřichová
To je nádhera, příběh, fotografie, Vaše dobrodružství s rounem. Líbí se mi Vaše všestrannost a nezdolnost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

• Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden

Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Co vás nejvíce "nabíjí"?

Výlet do jarní přírody

21%

Setkání s přáteli

19%

Kontakt s rodinou

20%

Knihy

20%

Vitamíny

19%