Ilustrační foto: Pixabay a Ingimage
Urob si sám aneb když nebylo nic k mání
28. 6. 2023Jsem ročník 1957. Ráda vzpomínám na dobu mého dětství, kdy mi bylo asi 10 let. Moje babička sedávala se sousedkami na lavičce pod lípou, každá žena si přinesla s sebou košíček nebo nějakou taštičku a vytáhla klubíčka, jehlice, háčky nebo vyšívací bavlnky.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Eva Kalinová
28.6.2024 22:07
Jsem jen o pár let mladší než autorka, ale to je marginální. Babička (1896) mě naučila plést, háčkovat a číst švabach. Maminka zase šít. Nebyla vyučená, ale doba jí naučila. Ovšem ona byla precizní a používala kvalitní látky. Šila nám kabáty, saka, kalhoty. Prostě všechno. Já, jako studentka jsem si po brigádách a vyšmelených bonech koupila originál jeansy. Ovšem k nim jsem za večer ušila nejlépe z praporoviny nebo bytových textilií halenku, košili nebo úplně praštěnou hazuku. Máma tomu říkala šití horkou jehlou a měla samozřejmě pravdu. Sedmdesátky= korálky, žebradlo, kristusky atd.
Hana Píchová
30.7.2023 21:31
Asi je nás víc, co si prošly podobným vývojem. Mě maminka naučila plést když mi byly 4 roky, pak jsem pokračovala s háčkováním a babička mě naučila šít. Příze bývaly akrylové, vlna byla vzácná a pokud ano, tak kousala, přála jsem si vždycky mít krásnou přízi v barvě, která se mi líbí, hedvábná příze byl nedostižný sen. K 50.narozeninám jsem si splnila přání a koupila si kolovrat. To mě dovedlo k přírodním materiálům, předení je výborná činnost u televize a když se mě někdo ptá, jak dlouho mi trvalo něco upříst tak to komentuji, že tohle přadeno byly dva filmy. :-) Pak následoval tkalcovský stav, pak jsem založila stránky o tkaní a s kamarádkou stránky o předení a už z toho byl ne koníček, ale přímo kobyla, to je ale na delší povídání, Takže pletení z vlastnoručně upředené příze je zážitek, a vždycky si vzpomenu na maminku, která by jako pletařka z toho byla nadšená, jenže zemřela příliš mladá než aby se toho dožila.
Helena Přibilová
11.7.2023 20:59
Děkuji za velmi zajímavý a obsáhlý článek. K jeho přečtení jsem se dostala až dnes, ale nedalo mi, abych na něj nezareagovala. Ruční práce jsou mým celoživotním koníčkem, který se stal zároveň i mou profesí. Pletení, háčkování, vyšívání i drhání jsem se naučila sama už jako školačka. K šití jsem se dostala na oděvní průmyslovce, protože jsem šicí stroj vlastnila až v osmnácti letech. Po maturitě jsem pracovala ve svém oboru a když byly u nás textilní závody postupně zavírány, začala jsem se věnovat samostatné oděvní tvorbě. Nebylo to jednoduché a kdybych neměla oporu v manželovi, sotva bych se dokázala touto činností uživit. Na ruční práce jsem nezanevřela, i když jsem ze zdravotních důvodů musela zvolnit tempo, a stále ráda něco tvořím pro radost sobě i svým blízkým.
Soňa Prachfeldová
30.6.2023 19:48
Máte zlaté ruce paní Evo, nesmírně si vážím žen, které umí šít, plést, háčkovat a ještě i výtvarničit. Je to ohromné nadání. Moje maminka byla také taková, já už tolik talentu, píle a vytrvalosti v tomhle směru nezdědila. Ale také jsem pletla na své synky, dečky háčkovala. Možná v zimě zkusím nějakou dečku, ale to si říkám každou zimu .
Taťana Veselá
29.6.2023 12:40
Jejda, to bylo dlouhé, ale jak jsem stále četla a četla, přišlo mi líto, že na titulce nebyla žádná vaše "výroba" :( a jak jsem dočetla, přece jen mě potěšil andílek, je přímo božský :))) Prostě krasavec s láskou zrozený ❤ Jste moc šikovná. Já v životě uháčkovala jednu dečku díky hodné sousedce v dětství, na syna upletla pár svetrů a připomněla jste mi, jak se těžko sháněly látky. Tak já jsem synovi ušila krásnou mikinu z maminčiných, podotýkám - nových- tzv. bombarďáků :D a výhrou bylo, že jsem nějakým zázrakem sehnala i náplety, no a úžasná mikina byla na světě! A Eriky jsme také ještě donedávna měli, dokonce byl na ně pořadník a museli jsme se prokázat tehdy ve stavebninách nějakým lejstrem, že stavíme. Nabídli nám 6 druhů obkladaček a Eriky z nich byly nejhezčí :) Držím vám pěsti a pozdravuji vaše šikovné ruce!
Marie Seitlová
29.6.2023 09:28
Také jsem dříve pletla, háčkovala, vyšívala, drhala, ale i šila. Dnes už se věnuji spíše zahradě.
Zdenka Jírová
29.6.2023 02:17
To bylo krásné povídání. Po celou dobu jsem myslela, že píšete o mně. Jsem ročník 1945 , tak tu dobu moc dobře pamatuji. Pletení, háčkování, vyšívání , to mě naučila maminka a když jsem se vdala, moje tchýně , která dostávala od příbuzných v NSR časopis Burdu, naučila mě i šít podle návodu. to byl začátek, pak jsem navštívila několik krátkodobých kurzů pro amatérky, kde jsem se zdokonalila natolik, že jsem si dovedla ušít kostýmkové šaty i s podšívkou kabátku, šila jsem si plesové šaty, sukně, halenky a dceři jsem ušila krásné svatební šaty z bílého šifónu. Svetrů jsem upletla nepočítaných. Vyšívaný ubrus mám stále. Z šití už jenom opravuji, nevidím dobře a také se to cenově nevyplácí. Látky jsou moc drahé.
Daniela Řeřichová
28.6.2023 23:10
Váš článek je balzám na duši. Děkuji a přeji hodně radosti z tvoření.
Marcela Pivcová
28.6.2023 21:49
Ručním pracím jsem se v období, kdy jsem studovala, stále věnovala a kupodivu jsem i při studiu tvorbu různých součástí oděvů i bytových doplňků časově zvládala. Vztah k výtvarným činnostem jsem zřejmě zdědila po babičce - ta mi ve svých třiaosmdesáti letech uháčkovala záclonu na okno na koleji, kde jsem jako studentka bydlela. Já jsem nejčastěji pletla - svetry především - ale měla jsem i několikery šaty, kabát obšitý kožešinovými lemy, kalhoty, tašky... a ani Zuzka tehdy nepřišla zkrátka s "modely" ode mne. Postupně, když přibylo povinností učitelky, ubývalo času na výtvarničení. V současné době vezmu jehlice, háček, barvy, korálky atd. do ruky už jen občas.
Anna Potůčková
28.6.2023 18:40
Ruční práce jsem měla prakticky ráda od svého dětství a mám ráda stále. A snažím se učit i novým věcem. V červenci např. pojedu do Olomouce na kurs papírové krajky a moc se na to těším. Když jsem viděla co všechno dokážou Ti co papírovou krajku tvoří, tak mě málem nad tou krásou i oči z důlků vypadly.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden
Od 5. dubna se otevřely dveře pro návštěvníky hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu. Tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou právě státní hrady a zámky.
AKTUÁLNÍ ANKETA