Ilustrační foto: Pixabay a Ingimage
Urob si sám aneb když nebylo nic k mání
28. 6. 2023Jsem ročník 1957. Ráda vzpomínám na dobu mého dětství, kdy mi bylo asi 10 let. Moje babička sedávala se sousedkami na lavičce pod lípou, každá žena si přinesla s sebou košíček nebo nějakou taštičku a vytáhla klubíčka, jehlice, háčky nebo vyšívací bavlnky.
DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní
příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke
konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv
vulgarismy.
Pro vkládání příspěvků do diskuze se musíte přihlásit
Lenka Kočandrlová
28.6.2023 18:19
Takový byl tehdy život....Já taky pletla, ale moje máma - ta pletla,háčkovala (i celé záclony,velké dečky na stůl,šaty), vyšívala,dělala z drátků a korálků takové stromečky,dělala tapiko (vlněné koberečky,co se z nastříhaných vláken všívaly do podložky) a bůhvíco ještě. Dnes už se mi nechce nic tvořit,tak si většinou jen čtu nebo si dělám na zahradě.
Zuzana Pivcová
28.6.2023 17:54
Já nejsem vůbec na ruční práce a nikdy jsem nebyla. Když jsem si během půlročního kurzu němčinářů v někdejší NDR upletla z tamní pravé ovčí vlny 2 svetry, byl to můj největší úspěch. Také jsem se ještě v 2. polovině 70.let naučila drhat. To jsem pak vyráběla vše možné, pro sebe i pro jiné. Závěsy, tašky a kabelky, pásek, náramek, přívěsek na krk, to mě moc bavilo. Pak to ale vyšlo z módy a už jsem se k tomu nevrátila. Vás obdivuji , co dokážete.
Miloslava Richterová
28.6.2023 17:41
Paní Evo, jste můj člověk a fandím Vám. U mne to nebylo z nouze, ale z radosti tvořit originály, dnes by to byla udržitelná móda :-)
Vladislava Dejmková
28.6.2023 17:02
Mám to podobně, jen své výrobky uplatňuji v širší rodiné. V poslední době jsou to háčkované košíky, šatky, polštáře. Něco vyrobit mi přináší radost.
Dagmar Měchová
28.6.2023 16:42
Bylo to doma běžné. Ráda vzpomínám na chvíle s maminkou a sestrou,kdy jsme se učily plést,háčkovat,vyšívat,šít a to co jsme našly v časopisech.... Bohužel mi zdravotní stav už nic takového nedovoluje,ale předala jsem své umění i svým dětem.
Olga Škopánová
28.6.2023 16:36
Jen bych chtěla paní poradit, že své výrobky může prodávat na Fléru. Je to portál pro hand made výrobky a prodej tam není nijak složitý.
Jana Jurečková
28.6.2023 14:50
Já jsem se vrátila k pletení a háčkování v době kovidu. Nebyla to žádná sláva, ale jednoduché věci se dají zvládat. Vzpomínám s láskou na svou tetu. Háčkovala ponožky, ale i nádherné záclony. Vyšívala obrazy, pak je pověsila nad schody. Vychovala 5 dětí.
Stanislava Honcová
28.6.2023 14:26
Jejda!!! Článek jsem dokonce musela nahlas přečíst manželovi. Měla jsem pocit, jak když čtu o sobě ( jsem ročník 1957 :-)). Jen ta trpělivost a pokora pokračovat jako i důchodkyně mi dost chybí. Přesněji - jsem zavalena rozpracovanými projekty ( hlavně šití ) a chybí síla a odvaha dotáhnout je do úplného konce. Dost často zvítězí i mylný pocit, že je lepší pustit se do něčeho nového, než se piplat s tím nedokončeným :-). Ale možná se stanete mým velkým vzorem :-). Myslím, že Váš článek u mne spustí vlnu přemýšlení. A ještě: Jsem šťastná a vlastně i pyšná, že dcera i vnučky ( ač žijí v USA, kde je přístup k životu ještě komerčnější než u nás ) vztah k ručním pracem udržují. A tak, zatímco píšu svůj komentář, a podkroví drnčí šicí stroj a vnučky ( 13 a 15 ) pečlivě tvoří hezká látková pouzdra na drobnosti. Taky mi nabízejí, že uvaří pokrmy, které už zvládnou bez pomoci. Holky se v životě nejspíš neztratí a to mi dělá velkou radost.
Margita Melegova
28.6.2023 13:39
Rucni prace byl muj konicek, umela jsem nas oblect do neceho co nemel nikdo kolem.
Zpět na homepage Zpět na článek
Doporučujeme
Články z Drbna.cz
Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.
Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:
- Váš nejnovější článek
- Nejnovější komentáře k vašim článkům
- Nové vzkazy od přátel
- Nové žádosti o přátelství
JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí.
Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 16. týden
Asi nebudete překvapeni, když tématem vědomostního kvízu tohoto týdne budou "Velikonoční zvyky a tradice."
AKTUÁLNÍ ANKETA